Donkin sunnuntaipyhäkoulu (19.4.2020)

15.4.2020

19.4.2020 Donkin sunnuntaipyhäkoulu (1. sunnuntai pääsiäisestä, Quasimodogeniti)

Kohderyhmä: lapset, junnut ja perheet

Aihe: Ylösnousseen todistajia

 

Evankeliumiteksti: Joh.21:1-14

Tämän jälkeen Jeesus taas ilmestyi opetuslapsilleen, nyt Tiberiaanjärvellä. Se tapahtui näin: Siellä olivat yhdessä Simon Pietari, Tuomas eli Didymos, Natanael Galilean Kaanasta, Sebedeuksen pojat ja kaksi muuta Jeesuksen opetuslasta. Simon Pietari sanoi: »Minä lähden kalaan.» »Me tulemme mukaan», sanoivat toiset. He nousivat veneeseen ja lähtivät järvelle, mutta eivät saaneet sinä yönä mitään. Aamun koittaessa Jeesus seisoi rannalla, mutta opetuslapset eivät tunteneet häntä. Jeesus huusi heille: »Kuulkaa, miehet! Onko teillä mitään syötävää?» »Ei ole», he vastasivat. Jeesus sanoi: »Heittäkää verkko veneen oikealle puolelle, niin saatte.» He heittivät verkon, ja kalaa tuli niin paljon, etteivät he jaksaneet vetää verkkoa ylös. Silloin se opetuslapsi, joka oli Jeesukselle rakkain, sanoi Pietarille: »Se on Herra!» Kun Simon Pietari kuuli, että se oli Herra, hän kietaisi ylleen viittansa, jonka oli riisunut, ja hyppäsi veteen. Muut opetuslapset tulivat veneellä ja vetivät kalojen täyttämää verkkoa perässään, sillä rantaan ei ollut paljonkaan matkaa, vain parisataa kyynärää.
Rannalle noustessaan opetuslapset näkivät, että siellä oli hiilloksella paistumassa kalaa sekä leipää. Jeesus sanoi heille: »Tuokaa tänne niitä kaloja, joita äsken saitte.» Simon Pietari meni veneeseen ja veti verkon maihin. Se oli täynnä isoja kaloja, mutta vaikka kaloja oli paljon – kaikkiaan sataviisikymmentäkolme – verkko ei revennyt.
Jeesus sanoi: »Tulkaa syömään.» Kukaan opetuslapsista ei rohjennut kysyä: »Kuka sinä olet?», sillä he tiesivät, että se oli Herra. Jeesus tuli, otti leivän ja antoi heille, samoin hän antoi kalaa. Tämä oli jo kolmas kerta, kun Jeesus kuolleista noustuaan ilmestyi opetuslapsilleen.

 

Opetus:

Pietari ja kumppanit lähtivät yhdessä kalaan. Tämä kaikki tapahtui sen jälkeen, kun Jeesus oli jo ristillä sovittanut koko maailman synnit, hänet oli haudattu ja hän oli kolmantena päivänä noussut kuolleista. Eli kaikki se, mistä pääsiäisen aikana puhutaan, se oli jo tapahtunut.
Pietari ja kumppanit olivat kalassa yöllä, kuten siihen aikaan oli tapana kaloja narrata. Kuinka paljon he saivat kalaa tuon yön aikana? (ota vastaus lapsilta)
Ei yhtään. Ei ensimmäistäkään sinttiä. Nolla!
Ja siksi, kun aamun koittaessa Jeesus seisoo rannalla ja kyselee: onko pojilla syötävää? He joutuvat vastaamaan: Ei ole.
Miltäköhän Pietarista mahtoi tuntua tuossa hetkessä? Hän oli kuitenkin ammattikalastaja ja hän jos kuka tiesi miten kaloja saadaan? (vastaus lapsilta)
Jeesus antaa Pietarille ja kumppaneille ohjeen: »Heittäkää verkko veneen oikealle puolelle, niin saatte.»
He noudattavat ohjetta. Heittävät verkot veteen…
Kuinkas paljon he sen jälkeen saavat kalaa?
Niin paljon, että verkot tursuavat isoja kaloja. Yhteensä 153 kalan vonkaletta.
Tuossa kohtaan tapahtuu jotakin erikoista, tai hassua…
Pietari ei malta jäädä kalastamaan, vaikka verkot ovat täynnä kalaa. Sen sijaan Pietari hyppää veteen ja lähtee uimaan ja kahlaamaan kohti rantaa kiireen vilkkaa… Miksi ihmeessä? (vastaus lapsilta)
Pietari ymmärtää, että rannalla on Jeesus. Hän tahtoo mahdollisimman nopeasti päästä parhaan ystävänsä ja Herransa kanssa nuotion äärelle. Pietarihan ei aluksi ymmärtänyt, että rannalla oli Jeesus. Ehkäpä matkaa oli sen verran, ettei hän täysin erottanut kuka rannalta huutelee. Mikä muuten mahtoi paljastaa Pietarille, että miehen täytyy olla Jeesus? (vastauksia lapsilta)
Pietarille oli kerran aiemmin käynyt hyvin samalla tavalla. Silloin Jeesus oli hänen veneessään ja he saivat samalla tavalla Jeesuksen ohjetta noudattamalla käsittämättömän suuren kalansaaliin. Siitä hetkestä eteenpäin Pietari oli seurannut elämässään Jeesusta ja hän noudatti niitä ohjeita, joita Jeesus Pietarille antoi.

Pietarin kalastusreissu päättyi parhaalla mahdollisella tavalla. He saivat todella paljon kaloja ja he pääsivät aamupalalle Jeesuksen kansssa. Aika hyvä… vai mitä tuumaatte?

 

Päivänkysymys:

Mitä voimme oppia Pietari tavasta suhtautua Jeesukseen?

 

Rukous:

Kiitos Jeesus, että sinä pidät meistä hyvää huolta aivan kuten pidit Pietaristakin. Sinä neuvot ja opastat meitä. Ja sinun ohjeissasi on siunaus ja menestys. Lähetä meidät, niin kuin lähetit Pietarinkin, sinun ylösnousemuksen todistajiksi. Jeesuksen nimessä. Amen.

 

Toimintaidea:

Askarrellaan Pietarin kalansaalis. Vetäjä voi olla tehnyt valmiiksi verkon, johon kalat kiinnitetään.

 

Laulut:

Virsi 501

Viisikielinen 362

 

kirjoittaja: Mika Falk

Share This