Donkin sunnuntaipyhäkoulu (2.8.2020)

28.7.2020

2.8.2020 Donkin sunnuntaipyhäkoulu

Yhdeksäs sunnuntai helluntaista
Totuus ja harha
Liturginen väri: VIHREÄ

 

Evankeliumi: Matt.7:13-14

»Menkää sisään ahtaasta portista. Monet menevät avarasta portista ja laveaa tietä, mutta se vie kadotukseen. Miten ahdas onkaan se portti ja kapea se tie, joka vie elämään, ja vain harvat löytävät sen!

 

Opetus:

Tämän päivän evankeliumitekstissä puhutaan ahtaasta ja avarasta portista. Toisesta portista on helppoa mennä sisään ja tilaa on paljon. Toinen portti on kapeampi ja hankalampikulkuinen. Puhuessaan näistä kahdesta portista ja kahdesta tiestä, Jeesus puhuu elämästä. Hän puhuu siitä, että välillä on hankalampaa tehdä oikein, kuin tehdä väärin. On vaikeampi seurata oikeaa tietä, kuin väärää.

Muistat ehkä kertomuksen Aatamista ja Eevasta ja paratiisista. Jumala loi Aatamin ja Eevan ja he saivat elää paratiisissa, jossa kaikki oli hyvin. Siellä ei ollut riitoja, eikä yksikään eläin hyökännyt toisen kimppuun. Siellä ei ollut läksyjä eikä siellä tarvinnut siivota. Ei tullut kylmä, kuuma, jano tai nälkä. Kaikki oli täydellistä. Kunnes sitten eräänä päivänä Eeva tapasi käärmeen. Paratiisissa oli yksi ainoa puu, hyvän ja pahan tiedon puu, josta Jumala oli kieltänyt syömästä. Käärme houkutteli Eevaa ja suostutteli tätä maistamaan tuosta puusta. Jumala oli kieltänyt noiden hedelmien syömisen, sillä hän tiesi ettei se olisi hyväksi Aatamille ja Eevalle. Käärmekin tiesi sen. Mutta se halusi Eevan maistavan. Eevan täytyi valita oikean ja väärän välillä. Eeva valitsi väärän. Hän maistoi kiellettyä hedelmää ja hän ja Aatami joutuivat lähtemään paratiisista.

Oikean tien kulkeminen on kulkemista Jumalan kanssa ja hänen tahtonsa mukaan. Mutta Jumala tietää, ettei hänen seuraamisensa ole aina helppoa. Kaikki eivät tunne häntä tai tahdo seurata häntä. Kaikki eivät usko, että hän on tie pelastukseen. Hän tahtoo kuitenkin kutsua jokaista luokseen, Hän rohkaisee kulkemaan hieman hankalammasta, ahtaammasta portista. Sillä hän tietää, että sitä kautta voimme pelastua. Hän tietää, että toinen tie – lavea, helpompi tie – ei tuo perille. Vaikka aina ei olisi helppoa kulkea oikeaa tietä, ja se saattaa käydä yhä hankalammaksi, kun kasvaa isommaksi, Jumala tietää mikä meille on parhaaksi ja toivoo siksi että valitsemme oikein. Hän toivoo, että muistamme aina, että Hän on ainoa tie taivaaseen ja ikuiseen elämään ja tahdomme siksi seurata häntä, kulkien hänen viitoittamaansa tietä, läpi ahtaan portin.

 

Rukous:

Rakas Jumala, kiitos siitä, että rakastat meitä ja tiedät mikä meille on parhaaksi. Kiitos että olet antanut ohjeita oikean tien kulkemiseen. Anna meille viisautta ja voimia kulkea sitä. Pidä meistä huolta ja ohjaa takaisin oikealle reitille, kun eksymme. Siunaa ja varjele. Aamen.

 

Toimintaidea:

Hakekaa ulkoa pieniä kiviä. Ottakaa paperi ja rakentakaa paperille kivistä kaksi tietä vierekkäin, kapeampi ja leveämpi. Lapsen kanssa voi kiviä asetellessa vielä puhua siitä, kumpi tie johtaa taivaaseen. Tiet voi rakentaa myös vaikka ulkona ruohikolle, tai esimerkiksi terassille.

 

Laulut:

Tahtosi tiellä (viisikielinen 143)
Yksi tie (viisikielinen 112)
Herra, elämääni (virsi 509)

 

Kirjoittaja: Aurora Forma

Share This