Donkin sunnuntaipyhäkoulu (26.7.2020)

20.7.2020

26.7.2020 Donkin sunnuntaipyhäkoulu (Kirkastussunnuntai) #donkkipyhis

Kohderyhmä: lapset, junnut ja perheet
Aihe: Kirkastettu Kristus

 

Evankeliumiteksti:
Mark. 9:2–8

”Kuuden päivän kuluttua Jeesus otti mukaansa Pietarin, Jaakobin ja Johanneksen ja vei heidät korkealle vuorelle yksinäisyyteen, pois toisten luota. Siellä hänen ulkomuotonsa muuttui heidän nähtensä ja hänen vaatteensa alkoivat hohtaa niin kirkkaan valkoisina, ettei kukaan vaatteenvalkaisija maan päällä voi sellaista saada aikaan.
Sitten heille ilmestyi Elia ja hänen kanssaan Mooses, ja nämä keskustelivat Jeesuksen kanssa. Pietari puuttui puheeseen ja sanoi Jeesukselle: ”Rabbi, on hyvä, että me olemme täällä. Me teemme kolme majaa: sinulle ja Moosekselle ja Elialle.” Hän ei näet tiennyt mitä sanoa, sillä he olivat kovin peloissaan.
Samassa tuli pilvi, joka peitti heidät varjoonsa, ja pilvestä kuului ääni: ”Tämä on minun rakas Poikani, kuulkaa häntä!” Ja yhtäkkiä, kun he katsahtivat ympärilleen, he eivät enää nähneet siellä ketään muuta kuin Jeesuksen yksin.”

 

Opetus:

Muistatko miltä näyttää luonnossa lumi kevättalvella, kun aurinko paistaa? Sehän on hohtavan valkoinen. Aurinko ja lumi saavat yhdessä aikaiseksi sellaisen kirkkauden, että niitä on vaikeaa katsoa silmiä siristämättä tai ilman aurinkolaseja. Päivän tekstissä kerrotaan, että Jeesuksen vaatteet alkoivat hohtaa niin kirkkaan valkoisina, ja ettei kukaan maanpäällä voisi saada vaateensa yhtä valkoiseksi. Ne olivat niin hohtavan valkoisia, että uskoisin, että opetuslapsilla oli vaikeuksia katsoa suoraan Jeesukseen.

Valkoinen on puhtauden väri. Se, että Jeesuksen vaatteet hohtivat valkoisina, kertoo hänen puhtaudestansa eli synnittömyydestä. Jeesus oli ainoa ihminen maan päällä, joka ei ollut koskaan tehnyt syntiä. Ja sen takia hän pystyi kantamaan ristillä meidän kaikkien ihmisten synnit ja nousemaan kuolleista. Ja sen takia Jeesuksen kautta me saimme lahjan, pääsylipun Jumalan luo taivaaseen, jos uskomme Jeesukseen. Ja kun kerran sinne pääsemme, mekin saamme päällemme valkoiset vaateet. Taivaassa enää ei muistella syntejä, ne on anteeksi annettu, joten mekin olemme siellä puhtaan valkoisissa vaateissa.

Yhtäkkiä Jeesuksen seuraan ilmestyivät Elia ja Mooses, mikä hämmästytti opetuslapsia entistä enemmän. Elia ja Mooses keskustelivat Jeesuksen kanssa. Muistatko ketkä Elia ja Mooses olivat? He elivät monta sataa vuotta ennen Jeesusta, joten heidän ilmestymisensä hämmensi Pietaria, Jaakobia ja Johannesta suuresti. Heitä pelotti – mitä tämä tarkoittaa, he saattoivat miettiä… Pietari meni jopa niin hämilleen, että alkoi puhumaan Jeesukselle majojen rakentamisesta. Onko sinulle joskus käynyt niin, että ollessasi peloissa tai hämmentyneenä, olet alkanut puhua hassuja? Ei ihmekään, että niin kävi Pietarillekin. Pietari oli toiminnan mies ja hän halusi jotain tehdä, muttei tiennyt mitä, sillä tilanne oli niin pelottava ja hämmentävä.

Ja yhtäkkiä kuului Jumalan ääni pilvestä, ja kaikki oli pilven peitossa. Jumalan rakkaus Jeesusta kohtaa näkyy sanoissa: ”Tämä on minun rakas Poikani, kuulkaa häntä!”. Siinä Jumala kertoi Pietarille, Jaakobille ja Johannekselle, että Jeesus on Messias, eli voideltu. Jumala tulisi voitelemaan Jeesuksen koko maailman pelastajaksi ristillä. Siksi myös Jumala kehotti opetuslapsia kuulemaan mikä Jeesuksen sanoma on sekä olemaan kuuliaisina Jeesukselle. Onko helppoa olla kuuliaisena vanhemmilleen tai opettajilleen? Kuuliaisuus on meille ihmisille haastavaa, mutta kun siinä onnistumme, se on palkitsevaa. Olenko minä kuuliainen Jumalalle? Luotanko Jumalan sanaan? Uskonko Jeesuksen ristinkuolemaan ja ylösnousemukseen? Siinä on muutama kysymys, joita voit rauhassa mietiskellä.

Yhtäkkiä pilvi, Elia ja Mooses olivat poissa. Enää eivät Jeesuksen vaatteet olleet hohtavan valkoisia. Kaikki oli taas normaalia. Tai ainakin näytti siltä. Pietari, Jaakob ja Johannes olivat edelleen hämillään tapahtuneesta. Ja heillä varmasti riitti pohdittavaa keskenään, mitä tämä kaikki tarkoitti… Se selvisi heille sitten myöhemmin, kun Jeesus oli noussut kuolleista. Jeesus on Messias, voideltu Pelastaja!

 

Päivän kysymys:

Mitä sinulle tarkoittaa se, että Jeesus on Pelastaja?

 

Rukous:

Rakas Jumala, kiitos siitä, että rakastat meitä. Kiitos, että meidän takiamme lähetit Jeesuksen kuolemaan ristillä kantaen kaikki syntimme ja nousemaan kuolleista! Kiitos, että Jeesuksessa kirkastit meille rakkautesi meitä kohtaan. Auta meitä ymmärtämään, miten suuri sinun rakkautesi on.

 

Virsi: 484 ”Totuuden Henki”

 

Toimintaidea: Majan teko

1. Majan teko kotiin tai pihaan (aikuisen luvalla): Tarvitset peittoja/lakanoita, keppejä tai sopivan kokoisen pöydän. Rakenna maja sopivaan paikkaan ja se on valmiina leikkejä varten.
2. Paperisen majan teko: Tarvitset yhden neliön muotoisen paperipalan (mitä isompi neliö, sitä isompi lopputulos), sakset, liimapuikon tai klemmareita (riippuen siitä haluatko liimata majan kasaan vai et) ja tussit (jos lopuksi haluat piirtää ikkunat ja oven). Seuraa videon ohjeita. Linkki paperimaja/talo tekoon: https://www.youtube.com/watch?v=-Uk7DwlFs3s

 

Kirjoittaja: Saara Mrcela

Share This