Donkin sunnuntaipyhäkoulu (16.8.2020)

10.8.2020

16.08.2020 Donkin sunnuntaipyhäkoulu
(11. sunnuntai helluntaista) #donkkipyhis 

Kohderyhmä: lapset, junnut ja perheet
Aihe: Etsikkoaikoja

Evankeliumiteksti: Luuk. 4:23–30 

Jeesus sanoi heille: ”Kohta te kaiketi tarjoatte minulle sananlaskua ’Lääkäri, paranna itsesi!’ ja sanotte: ’Tee täälläkin, omassa kaupungissasi, kaikkea sitä, mitä sinun kerrotaan tehneen Kapernaumissa.'” Ja hän jatkoi: ”Totisesti: kukaan ei ole profeetta omalla maallaan. Uskokaa minua: Israelissa oli monta leskeä Elian aikana, silloin kun taivas ei antanut vettä kolmeen ja puoleen vuoteen ja koko maahan tuli kova nälänhätä. Silti Eliaa ei lähetetty heidän luokseen, vaan Sidonin maahan, Sarpatissa asuvan leskivaimon luo. Samoin Israelissa oli monta spitaalista profeetta Elisan aikana, mutta yhtäkään heistä ei puhdistettu, ainoastaan Naaman, joka oli syyrialainen.” Tämän kuullessaan kaikki, jotka olivat synagogassa, joutuivat raivon valtaan. He ryntäsivät paikaltaan, ajoivat Jeesuksen ulos kaupungista ja veivät hänet jyrkänteelle syöstäkseen hänet sieltä alas; kaupunki näet oli rakennettu vuorelle. Mutta Jeesus kulki väkijoukon halki ja jatkoi matkaansa. 

Opetus:

Oletko koskaan leikkinyt näkymätöntä? Voi, miten hienoja jekkuja näkymättömänä voisikaan tehdä. Meidän perheessä ainakin 5-vuotias on innokas olemaan näkymätön. Enhän minä häntä tietenkään näe, kun katson sinne päin, mutta näkymättömän ääni sanoo, ethän sitten näe minua. Jeesuksen ei tarvinnut sanoa ihmisille, että ettehän sitten näe minua. Väkijoukko oli vihainen ja suunnitteli hirmutöitä. He aikoivat töniä Jeesuksen alas jyrkänteeltä. Silti hän kulki vain heidän keskeltänsä, aivan kuin he eivät näkisikään Jeesusta ollenkaan.  

Mikäs nasaretilaiset nyt niin suututti? Jeesus puhui heille kyllä hienoja Jumalan lupauksia pelastajasta, mutta sitten he muistivat, puhujahan on vain naapurin poika. Miten hän voisi muka luvattu Messias? Tavallinen Jeesus naapurista ei kelvannut, he halusivat saada erityiskohtelua ja olla erityisiä, olivathan he erityistä kansaa. Kuitenkin he olivat yhtä lailla syntisiä kuin muutkin. Sinä päivänä Jumalan lähettämä Pelastaja kuitenkin seisoi heidän edessään, mutta liian tavallisena naapurinpoikana. Jeesus ei kelvannut heille. Kelpaako tavallinen Jeesus sinulle?

Meistä jokainen on erityinen. Niin erityinen, että Jumalan Poika Jeesus tuli maailmaan pelastamaan meitä. Vaikka Nasaretin jyrkänteeltä Jeesus pääsi pakoon, ei hän paennut ristiltä, vaan kuoli meitä rakastaessaan. Antoi anteeksi syntiemme ja nousi kuolleista antaakseen meille ikuisen elämän. Tänäänkin Jeesus haluaa näkymättömänä kulkea seurassamme minne ikinä menemmekin. 

Päivän kysymys:  

Oletko sinä koskaan leikkinyt olevasi näkymätön? Miltä se tuntuu tietää se, että näkymätön Jeesus on sinun kanssasi kaikkialla? 

Rukous:  

Kiitos Jeesus, että kuolit puolestani ristillä ja olet luvannut olla kanssani. Kulje kanssani joka päivä. Varjele minua kaikesta pahasta ja ohjaa minua oikeaa tietä. Aamen. 

Toimintaidea:  

Pelataan sokkoa rajatulla alueella, niin että yksi koettaa kulkea kaikkien muiden sokeiden lomassa jäämättä kiinni. Yhden on hyvä olla pelin johtajana varjelemassa sokeita törmäämisiltä. 

Laulut: Jeesus mua rakastaa
Virsi: 501 Kuule Isä taivaan
Viisikielinen: 142 Kuljeta ja johda 

Kirjoittaja: Jouni Haverinen 

 

Share This