Donkin sunnuntaipyhäkoulu (9.8.2020)

3.8.2020

Donkin sunnuntaipyhäkoulu 9.8.2020 (10. sunnuntai helluntaista)

Kohderyhmä: lapset, junnut ja perheet
Aihe: Uskollisuus Jumalan lahjojen hoitamisessa


Evankeliumiteksti: Matt. 25:14-30

Jeesus sanoi:
”Silloin on käyvä näin: Mies oli muuttamassa pois maasta. Hän kutsui puheilleen palvelijat ja uskoi koko omaisuutensa heidän hoitoonsa. Yhdelle hän antoi viisi talenttia hopeaa, toiselle kaksi ja kolmannelle yhden, kullekin hänen kykyjensä mukaan. Sitten hän muutti maasta.
Se, joka oli saanut viisi talenttia, ryhtyi heti toimeen: hän kävi niillä kauppaa ja hankki voittoa toiset viisi talenttia. Samoin se, joka oli saanut kaksi talenttia, voitti toiset kaksi. Mutta se, joka oli saanut vain yhden talentin, kaivoi maahan kuopan ja kätki sinne isäntänsä rahan.
Pitkän ajan kuluttua isäntä palasi ja vaati palvelijoiltaan tilitykset. Se, joka oli saanut viisi talenttia, toi toiset viisi niiden lisäksi ja sanoi: ’Herra, sinä annoit minulle viisi talenttia. Kuten näet, olen hankkinut voittoa toiset viisi.’ Isäntä sanoi hänelle: ’Hyvin tehty! Olet hyvä ja luotettava palvelija. Vähässä olet ollut uskollinen, minä panen sinut paljon haltijaksi. Tule herrasi ilojuhlaan!
Myös se, joka oli saanut kaksi talenttia, tuli ja sanoi: ’Herra, sinä annoit minulle kaksi talenttia. Kuten näet, olen hankkinut voittoa toiset kaksi.’ Isäntä sanoi hänelle: ’Hyvin tehty! Olet hyvä ja luotettava palvelija. Vähässä olet ollut uskollinen, minä panen sinut paljon haltijaksi. Tule herrasi ilojuhlaan!’ Viimeksi tuli se palvelija, joka oli saanut vain yhden talentin, ja sanoi: ’Herra, minä tiesin, että sinä olet ankara mies. Sinä leikkaat sieltä, minne et ole kylvänyt, ja kokoat sieltä, minne et ole siementä viskannut. Minä pelkäsin ja kaivoin talenttisi maahan. Tässä on omasi.’ Isäntä vastasi hänelle: ’Sinä kelvoton ja laiska palvelija! Sinä tiesit, että minä leikkaan sieltä, minne en ole kylvänyt, ja kokoan sieltä, minne en ole siementä viskannut. Silloinhan sinun olisi pitänyt viedä minun rahani pankkiin, niin että olisin palatessani saanut omani takaisin korkoineen. – Ottakaa pois hänen talenttinsa ja antakaa se sille, jolla on kymmenen talenttia. Jokaiselle, jolla on, annetaan, ja hän on saava yltäkyllin, mutta jolla ei ole, siltä otetaan pois sekin mitä hänellä on. Heittäkää tuo kelvoton palvelija ulos pimeyteen. Siellä itketään ja kiristellään hampaita.’”


Opetus:

Jeesus kertoi vertauksen, jossa isäntä antoi kolmelle palvelijalleen talentteja eli rahaa huolehdittavaksi siksi aikaa kunnes hän palaisi. Isännällä Jeesus tarkoittaa itseään ja me ihmiset olemme palvelijoita. Jeesus on antanut jokaiselle ihmiselle lahjoja, joita hän toivoo meidän käyttävän hänen kunniakseen sillä aikaa, kun hän on poissa.

Palvelijat, jotka saivat kaksi ja viisi talenttia lähtivät innokkaasti käyttämään saamaansa summaa ja isännän palatessa molempien talentit olivat tuottaneet voittoa. Kolmas palvelija taas pelkäsi isäntää ja hautasi rahan maahan, jotta ei varmasti menettäisi sitä. Se ei kuitenkaan ollut isännän mielen mukaista, vaan isäntä vihastui tälle palvelijalle.

Jumalakaan ei halua, että jätämme käyttämättä hyviä lahjoja, joita hän on meille antanut. Meidän ei tarvitse pelätä epäonnistumista ja Jumalan vihaa, sillä Jumala siunaa siunaa sen, mitä teemme hänen kunniakseen. Vaikka oma lahja tuntuisi pieneltä tai vähäpätöiseltä – vain yhden talentin arvoiselta – Jumalan käytössä se moninkertaistuu, mutta käyttämättä jätettynä siitä ei ole mitään hyötyä.

Paras ja tärkein lahja, jonka Jumala on meille antanut on evankeliumi, eli ilosanoma Jeesuksesta. Jumala antoi oman Poikansa Jeesuksen kuolemaan meidän syntiemme puolesta ja uskomalla siihen pääsemme taivaaseen Jumalan luokse. Nyt maan päällä meidän tehtävämme on jakaa tätä ilouutista muillekin ihmisille, jotta mahdollisimman moni voisi päästä Jumalan luokse taivaaseen (Matt. 28:19). Ilosanoman levittämiseen voimme käyttää Jumalan meille lahjana antamia taitoja.

Jos et vielä tiedä, mitä lahjoja Jumala on sinulle antanut, voit rukoilla asiaa ja pohtia sitä yhdessä esimerkiksi vanhempiesi tai ystäviesi kanssa. Voit myös itse miettiä, että mitä tykkäät tehdä ja missä olet hyvä. Kannattaa myös rohkeasti kokeilla uusia asioita, sillä kokeilematta et voi sanoa, ettet osaa jotakin. Jumala on tarkoituksella tehnyt sinusta sellaisen kun olet ja näkee sinut taitavana ja arvokkaana.


Päivän kysymys:

Mitä lahjoja Jumala on antanut sinulle? Miten voit käyttää niitä hänen kunniakseen?


Rukous:

Kiitos rakas Jeesus, että olet antanut meille kaikille monia taitoja ja lahjoja. Auta, että voisimme tunnistaa näitä lahjoja itsessämme ja toisissamme ja että rohkeasti käyttäisimme niitä sinun kunniaksesi. Kiitos siitä, että olet antanut meille evankeliumin ja auta, että mahdollisimman moni muukin voisi vastaanottaa tämän lahjan. Aamen.


Toimintaideoita:

Pienten lasten kanssa: Ota pyhäkouluun mukaan pussi, jossa on erilaisia esineitä (esim. pallo, paistinlasta, pensseli, kynä, lankakerä, nokkahuilu tai muu pieni soitin). Lapset saavat nostaa esineitä vuorotellen pussista ja keksiä, miten esineisiin liittyvällä taidolla voi palvella Jumalaa. Esim. kynä: voi kirjoittaa Jumalasta kertovia tarinoita tai runoja, lankakerä: voi neuloa sukkia lähetystyön hyväksi.

Isompien lasten/junnujen kanssa: Kirjoita lapulle erilaisia taitoja, joita ihmisillä voi olla. Junnut esittävät näitä vuorotellen pantomiimina tai selittävät alias-tyylisesti ja muut arvaavat, mikä taito on kyseessä.


Laulut:

Virsi: Jeesus sinä itsekin olet ollut pieni (virsi 488)

Viisikielinen: Liekkilaulu (vk 293)

Ei kummassakaan, mutta kiva teemaan sopiva laulu junnuille: Kaksi tavallista kättä (Pekka Simojoki)

 

kirjoittaja: Anna Parikka

Share This