Donkin sunnuntaipyhäkoulu (5.4.2020)

2.4.2020

5.4.2020 Donkin sunnuntaipyhäkoulu (Palmusunnuntai) 

Kohderyhmä: Lapset, junnut ja perheet

Aihe: Palmusunnuntai, Maria voitelee Jeesuksen

 

Evankeliumiteksti:

Joh. 12: 1-8
Kuusi päivää ennen pääsiäistä Jeesus tuli Betaniaan, missä hänen kuolleista herättämänsä Lasarus asui. Jeesukselle tarjottiin siellä ateria. Martta palveli vieraita, ja Lasarus oli yksi Jeesuksen pöytäkumppaneista.
Maria otti täyden pullon aitoa, hyvin kallista nardusöljyä, voiteli Jeesuksen jalat ja kuivasi ne hiuksillaan. Koko huone tuli täyteen voiteen tuoksua.
Juudas Iskariot, joka oli Jeesuksen opetuslapsi ja josta sitten tuli hänen kavaltajansa, sanoi silloin: ”Miksei tuota voidetta myyty kolmestasadasta denaarista? Rahat olisi voitu antaa köyhille.” Tätä hän ei kuitenkaan sanonut siksi, että olisi välittänyt köyhistä, vaan siksi, että oli varas. Yhteinen kukkaro oli hänen hallussaan, ja hän piti siihen pantuja rahoja ominaan. Jeesus sanoi Juudakselle: ”Anna hänen olla, hän tekee tämän hautaamistani varten. Köyhät teillä on luonanne aina, mutta minua teillä ei aina ole.”

 

Opetus:

Mitä teillä on tarjolla, kun tulee vieraita? Jeesus tuli käymään ystäviensä Martan, Marian ja Lasaruksen luona. Martta tarjoili ruokaa Jeesukselle ja Lasarukselle. Martan sisko Maria sen sijaan halusi hoitaa Jeesuksen väsyneitä jalkoja vuodattamalla niihin öljyä. Jeesuksen opetuslapsi Juudas ihmetteli, miksi kallista öljyä käytettiin niin paljon. Hänen mielestään öljyyn käytetyt rahat olisi pitänyt käyttää johonkin muuhun esimerkiksi köyhien auttamiseen.

Juutalaisilla oli tapana voidella kuolleet öljyllä. Siten he kunnioittivat kuolleen läheisen muistoa. Muistatko, mitä suomalaisissa hautajaisisa tehdään? Aika usein haudalle tuodaan kukkia. Kukkiin saattaa toki mennä jonkin verran rahaa, mutta se on kaunis tapa muistaa menetettyä läheistä vielä viimeisen kerran. Kyllähän me viemme elossa oleville kavereille lahjoja ja kortteja.

Maria taisi tietää, että pian Jeesus kuolee eikä hän voi sitten enää pitää ystävästä huolta. Siksi Maria halusi tehdä mahdollisimman paljon hyvää Jeesukselle. Jeesus oli Marialle todella tärkeä, koska Jeesus oli tehnyt heidän perheelleen paljon hyvää. Toisessa raamatunkohdassa kerrotaan, että Jeesus herätti Marian veljen Lasaruksen kuolleista. Maria ei voisi ikinä unohtaa sitä suurta tekoa.

Jeesus on tehnyt myös meille paljon hyvää. Hän on antanut meille elämän, ottanut meidät kasteessa omaksi, antanut meille synnit anteeksi ja luvannut viedä meidät taivaaseen! Jeesus on antanut meille paljon sellaista, mitä emme itse voisi saada. Jeesus antaa myös uskon, jolla huomaat nämä tavallaan näkymättömät lahjat. Kun joku tietää, että pääsee taivaaseen, hän on siitä niin iloinen ja kiitollinen, että voisi antaa Jeesukselle kaikki rahansa. Taivas on nimittäin suurempi aarre kuin mikään muu.

Rukous: Rakas Jeesus, kiitos, että olet antanut meille ihmisille niin monia hyviä juttuja. Kiitos, että rakastat meitä. Anna meille samanlainen iloinen usko kuin Marialla oli. Auta meitä huomaamaan, miten voisimme jakaa hyviä asioita kavereille ja perheenjäsenille.

 

Päivän kysymys:

Miksi Maria halusi käyttää kallista rasvaa Jeesuksen jalkoihin? Mitä kaikkea sinä olet saanut Jeesukselta?

 

Laulut:

Virsi: Tiellä ken vaeltaa (15), Mä silmät luon ylös taivaaseen (490)
Viisikielinen: Jippii (363)

 

Kirjoittaja: Iida Halme

Share This