Donkin sunnuntaipyhäkoulu (29.3.2020)

25.3.2020

29.3.2020 Donkin sunnuntaipyhäkoulu (5.paastonajan sunnuntai, Kärsimyksen sunnuntai)

Kohderyhmä: lapset, junnut ja perheet

Aihe: Kärsimyksen sunnuntai

 

Evankeliumiteksti:

Luuk. 13: 31–35

Juuri silloin tuli muutamia fariseuksia sanomaan Jeesukselle: ”Lähde pois täältä, Herodes aikoo tappaa sinut.”

Mutta hän vastasi:

”Menkää ja sanokaa sille ketulle: ’Tänään ja huomenna minä ajan ihmisistä pahoja henkiä ja parannan sairaita, ja kolmantena päivänä saan työni päätökseen.’ Mutta tänään ja huomenna ja seuraavanakin päivänä minun on jatkettava kulkuani – eihän ole mahdollista, että profeetta surmataan muualla kuin Jerusalemissa.

Jerusalem, Jerusalem! Sinä tapat profeetat ja kivität ne, jotka on lähetetty sinun luoksesi. Miten monesti olenkaan tahtonut koota lapsesi, niin kuin kanaemo kokoaa poikaset siipiensä suojaan! Mutta te ette tahtoneet tulla. Kuulkaa siis: teidän temppelinne on jäävä asujaansa vaille. Ja minä sanon teille, että te ette minua näe ennen kuin sinä päivänä, jona sanotte: ’Siunattu olkoon hän, joka tulee Herran nimessä!’”

 

Opetus:

Kärsimyksen sunnuntaina alkaa syvä paastonaika ja alamme lähestyä hiljaista viikkoa, Jeesuksen viimeisiä hetkiä maan päällä. Pääsiäisenä muistellaan miten Jeesus kuoli ristillä meidän syntiemme puolesta. Jeesuksessa sinä ja minä saamme synnit anteeksi ja uskomalla Jeesukseen pääsemme kotiin Taivaaseen.

Raamatun kohdassa Jeesus on matkalla Jerusalemiin ja hän on opettanut ja parantanut ihmisiä. Nyt Jeesusta vastaan on tullut fariseuksia varoittamaan häntä tulemasta Jerusalemiin. Itse lukiessani kohtaa, en voi olla ihailematta Jeesuksen asennetta! Jeesus tietää, että Jumalalla on hänelle tehtävä ja Jumala pitää hänestä huolen kunnes tuo tehtävä on saatu päätökseen. Vielä senkin jälkeen. Ristillä Jeesus huokaakin, ”Isä, sinun käsiisi minä uskon henkeni.”

Vaikka Jeesus tiesi mitä hänelle tulee tapahtumaan pääsiäisenä, hän ei silti lopettanut tehtäväänsä ja Jumala varmasti antoi hänelle voimia jatkaa eteenpäin. Jeesuksen tehtävä maan päällä olikin kertoa Jumalasta ja kutsua ihmisiä Taivaan kotiin. Jeesus paransi paljon sairaita ja antoi ihmisille syntejä anteeksi, näyttäen kuka hän oli ja mihin Jumala pystyi.

Sunnuntain teemana on kärsimys, mutta mitä se on? Itselleni tulee mieleen kipua ja ahdistusta, jostain asiasta. Voin kärsiä sairauden takia tai tuntea syyllisyyttä, että rikoin kaverin pyörän ja nyt se pitäisi uskaltaa tunnustaa. Jumala ei halua että me kärsisimme, sillä kärsimys on syntiinlankeamuksen seurausta. Vaikka pelkäämme ja kärsimme maan päällä, niin uskomalla Jeesukseen pääsemme Taivaaseen, missä ei kärsimystä enää tunneta. Nyt Jeesuksen tavoin voimme jatkaa elämistä uskoen, että Jumala pitää meistä huolen!

 

Päiväkysymys:

Miten me voisimme auttaa ystävää tai läheistä, joka kärsii elämässä?

Loukatessaan jalkansa…

Sairaana ollessa…

Surullisena…

 

Rukous:

Rakas, Jeesus. Kiitos, että pidät meistä huolen. Sinä tunnet meidät ja tiedät kun on pahamieli. Lohduta ja auta meitä lohduttamaan toisia. Anna meille syntimme anteeksi ja tuo iloisia hetkiä elämään. Aamen!

 

Toimintaidea:

(Tarvitset melodista musiikkia puhelimesta)

Pyydä leikkijöitä kävelemään rauhallisesti ympäri leikkitilaa ja laita taustalle soimaan hiljainen musiikki. Pysäytä musiikki ja sano jokin tunnetila esim. viha, kateus, ilo, tyytyväisyys jne. Tällöin leikkijöiden tulee jähmettyä tunnetta esittäväksi patsaaksi. Kerro, että muihin leikkijöihin ei saa koskea vaan tarkoituksena on kuvata tunnetta omalla vartalolla ja ilmeellä.

 

Laulut:

Virsi: 78 Vieraalla maalla kaukana

501 Kuule, Isä taivaan pyyntö tää

Share This