Donkin sunnuntaipyhäkoulu (22.3.2020)

18.3.2020

22.3.2020 Donkin sunnuntaipyhäkoulu (Maria ilmestyspäivä)
Kohderyhmä: lapset, junnut ja perheet

Aihe: Herran palvelijatar

Evankeliumiteksti:
Muutaman päivän kuluttua Maria lähti matkaan ja kiiruhti Juudean vuoriseudulla olevaan kaupunkiin. Hän meni Sakariaan taloon ja tervehti Elisabetia. Kun Elisabet kuuli Marian tervehdyksen, hypähti lapsi hänen kohdussaan ja hän täyttyi Pyhällä Hengellä. Hän huusi kovalla äänellä ja sanoi: »Siunattu olet sinä, naisista siunatuin, ja siunattu sinun kohtusi hedelmä! Kuinka minä saan sen kunnian, että Herrani äiti tulee minun luokseni? Samalla hetkellä kun tervehdyksesi tuli korviini, lapsi hypähti riemusta kohdussani. Autuas sinä, joka uskoit! Herran sinulle antama lupaus on täyttyvä!»

Opetus:
Mitäs ihmeellistä tässä kohdassa sinun mielestäsi tapahtui? (Voit poimia useampia vastauksia lapsilta)
Kohdassa tapaa kaksi naista. Toinen naisista on hyvin nuori ja toinen puolestaan voisi ikänsä puolesta olla paremminkin mummo tai isoäiti. Kumpikohan mahtoi olla kumpi?
Jeesuksen äiti Maria oli hyvin hyvin nuori. Hän ei ollut vielä edes naimisissa vaan kihloissa – siis menossa naimisiin. Mutta pari päivää aiemmin oli tapahtunut jotakin todella ihmeellistä. Maria oli kohdannut Jumalan lähettämän enkelin, joka oli ilmoittanut, että Jumalan Pyhä Henki tulee Marian ylle ja tämä tulee ihmeellisellä tavalla raskaaksi ja lapsi joka syntyy on Jumalan oma poika – Jeesus.
Tuossa samassa tilanteessa enkeli oli myös kertonut, että Marian sukulainen Elisabet, joka puolestaan oli jo hyvin vanha, myös hän on raskaana. Ehkäpä juuri tästä syystä Maria lähti morjestamaan sukulaisnaistaan. Raskaanaolevilla on tänäkin päivänä tapana kahvitella yhdessä, puhua lapsenodotuksesta ja sen sellaisesta…
Myös Elisabetin raskauteen liittyi ihmeellisiä piirteitä. Jumala oli enkelin välityksellä ilmoittanut Elisabetille ja hänen miehelleen Sakariaalle, että he saisivat lapsen. Erikoista heidän kohdallaan oli se, että he molemmat olivat jo hyvin vanhoja, eikä silloin yleensä enää lapsen saaminen ole mahdollista. He olivat pitkään rukoilleet Jumalalta lasta, mutta olivat olleet lapsettomia tähän hetkeen asti.
Nyt nämä kaksi naista kohtaavat Elisabetin kotona. Nuori Maria ja vanha Elisabet.
Kun Elisabet kuulee Marian morjestuksen ovelta niin mitäs siinä oikein tapahtui? (ota vastaus lapsilta)
Lapsi Elisabetin masussa hypähtää ja Elisabet täyttyy Jumalan Pyhällä Hengellä.
Osaako joku sanoa: kuka Pyhä Henki oikein on?

Pyhä Henki on Jumalan Henki. Hän on Jumala. Hän tekee ja vaikuttaa kaikkea hyvää. Ennen kaikkea hän kääntää meidän ihmisten katseet kohti Jeesusta. Tästä syystä Elisabet puhkeaa tuossa tilanteessa ylistämään ja sanoo:
»Siunattu olet sinä, naisista siunatuin, ja siunattu sinun kohtusi hedelmä! Kuinka minä saan sen kunnian, että Herrani äiti tulee minun luokseni? Samalla hetkellä kun tervehdyksesi tuli korviini, lapsi hypähti riemusta kohdussani. Autuas sinä, joka uskoit! Herran sinulle antama lupaus on täyttyvä!»
Miksiköhän Elisabet kutsuu Mariaa nimityksellä Herrani äiti? Kenen äiti Maria tulisi olemaan?
Maria on Jeesuksen, Jumalan oman pojan eli meidän Herramme äiti.
Maria uskoi heti alusta alkaen kaiken sen, mitä Jumala hänelle enkelin välityksellä ilmoitti. Maria uskoi, että Jumalalle on kaikki mahdollista. Hän piti itseä Herran palvelijattarena… mitä muuten tarkoittaa sana palvelijatar?
Maria tahtoi nöyrästi palvella Jumalaa siinä, mitä Jumala pyysi häntä tekemään. Maria luotti Jumalan hyvään johdatukseen aivan kaikessa.

Päiväkysymys:
Mitä me voimme oppia Marialta ja Elisabetilta?

Rukous:
Kiitos Jeesus, että sinä synnyit ihmiseksi. Ihmettelemme sitä, miten sinä kutsut mukaan työhösi kaikenikäisiä ihmisiä. Kiitos hyvästä johdatuksestasi. Anna meille jokaiselle Marian asenne: iloiten ja nöyrästi palvella sinua ja luottaa sinun hyvään suunnitelmaasi. Jeesuksen nimessä. Amen.

Toimintaidea:
”Naurupötköttäjät”
Mennään lattialle selinmakuulle siten, että jokainen laittaa päänsä edellisen vatsan päälle. Kun muodostelma on valmis ensimmäinen sanoo ha. Se kenen pää on sanojan vatsanpäällä sanoo ha ja näin viesti etenee. Seuraavalla kierroksella ha ha jne. Harjoitus mahdollisesti saa aikaan enemmänkin hahhattelua, kun muodostelma hytkyy yhdessä.
Laulut:
Virsi 492
Viisikielinen 367

kirjoittaja: Mika Falk

Share This