Donkin sunnuntaipyhäkoulu (15.3. 2020)

10.3.2020

15.3.2020 (3.paastonajan sunnuntai, Oculi) Donkin sunnuntaipyhäkoulu.

Kohde: Lapset, junnut ja perheet

Aihe: Jeesus, Pahan vallan voittaja

Evankeliumiteksti:
Johanneksen evankeliumi 12: 37-43
Vaikka Jeesus oli tehnyt monia tunnustekoja ihmisten nähden, nämä eivät uskoneet häneen. Näin kävi toteen profeetta Jesajan sana:
– Herra, kuka uskoi meidän sanomamme?
Kenelle ilmaistiin Herran käsivarren voima?
He eivät voineet uskoa, sanoohan Jesaja toisessa kohden:
– Hän on sokaissut heidän silmänsä
ja paaduttanut heidän sydämensä,
jotta he eivät silmillään näkisi
eivätkä sydämellään ymmärtäisi,
jotta he eivät kääntyisi
enkä minä parantaisi heitä.
Näin Jesaja sanoi, koska oli nähnyt Kristuksen kirkkauden; juuri Kristusta hän sanoillaan tarkoitti.
Kaikesta huolimatta monet hallitusmiehistäkin uskoivat Jeesukseen. Fariseusten pelossa he eivät kuitenkaan tunnustaneet sitä, jottei heitä erotettaisi synagogasta. Ihmisten antama kunnia oli heille rakkaampi kuin Jumalan antama.
Opetus:
Tämän sunnuntain aihe on Jeesus, Pahan vallan voittaja. Kun Jumala oli luonut maailman, kaikki täällä oli hyvää. Ihmiset eivät koskaan riidelleet tai satuttaneet toisiaan. Eevan ja Adamin ei tarvinnut pelätä mitään, koska eläimet eivät tehneet heille mitään pahaa eikä minkäänlaisia luonnonkatastrofeja tapahtunut.
Kuitenkin Eeva ja Adam päättivät rikkoa Jumalan käskyä olla syömättä siitä yhdestä puusta paratiisissa, ja niin pääsi jylläämään maailmassa, luonnossa ja ihmisissä. Sen jälkeen kaikki maailman ihmiset ovat joutuneet kokemaan jos jonkinlaista murhetta, kipua ja surua. Jumala oli sanonut heille, että tuon teon rangaistuksena he joutuisivat eroon Jumalasta.
Jumala ei kuitenkaan jättänyt syntisiä eli pahoja ihmisiä pulaan. Heti, kun Eeva ja Adam olivat syöneet sen kielletyn puun hedelmää, Jumala lupasi, että kerran maailmaan syntyisi ihminen, joka voittaisi pahan vallan.
Tuota ihmistä jouduttiin odottamaan kauan, kauan aikaa, mutta ensimmäisenä jouluna hän syntyi tänne maailmaan Betlehemissä. Hän eli täydellisesti. Hän ei koskaan ollut tottelematon vanhemmilleen, hän ei koskaan kiusannut sisaruksiaan tai kavereitaan, hän ei ikinä valehdellut, ollut kateellinen tai kostanut kenellekään kun nämä tekivät hänelle jotain pahaa. Kun Jeesus kasvoi aikuiseksi hän alkoi tehdä ihmetekoja, joiden kautta hän näytti, että hän oli se Jumalan kauan aikaa sitten lupaama pelastaja. Hän oli Jumalan Poika, joka saattoi sanallaan tehdä tyhjäksi eli kumota Pahan aikaansaannoksia. Hän pystyi tyynnyttämään myrskyt, parantamaan sairaita ja jopa herättämään kuolleita takaisin eloon.
Tärkein tapa, miten Jeesus voitti Pahan vallan oli kuitenkin se, että hän kärsi kaikkien maailman ihmisten kaikkina aikoina tekemien kaikkien syntien rangaistuksen. Tämä oli mahdollista, koska hänellä ei ollut omia syntejä, joiden rangaistus hänen olisi pitänyt kärsiä. Kun Jeesus kuoli, hän joutui eroon Isä Jumalasta ja kärsi siis sen rangaistuksen, joka olisi kuulunut Eevalle, Adamille ja kaikille muillekin ihmisille, koska me olemme kaikki jollain tavalla rikkoneet Jumalan käskyjä ja tahtoa.
Koska Jeesus kärsi pahuutemme rangaistuksen, meidän ei tarvitse sitä enää kärsiä, jos vain uskomme Jeesukseen. Kun meidät on kastettu ja uskomme Jeesukseen, me olemme lähellä Jumalaa. Saamme luottaa siihen, että Jumala on meidän Isämme ja aina kanssamme, vaikka vielä joudummekin kokemaan täällä maailmassa kaikenlaista kurjaa ja joskus ihan kamalaakin.
Raamattu kertoo, että kerran tulee se päivä, jolloin Paha saa lopullisen palkkansa ja silloin kaikki maailman ihmiset tietävät, että Jeesus on todella Pahan vallan voittaja. Me Jeesuksen kaverit tiedämme sen jo nyt. Sinä päivänä, jona Paha saa palkkansa, me Jeesuksen omat pääsemme suuriin juhliin Jumalan luokse eikä sen jälkeen ole olemassa enää mitään ikävää, surullista, pelottavaa tai kamalaa.

Rukous:
Kiitos Jeesus siitä, että sinä voitit Pahan vallan. Kiitos, että minä saan olla sinun ystäväsi ja Taivaan Isän lapsi. Kiitos, ettei minun tarvitse pelätä mitään ja silloinkin kun kuitenkin pelkään, saan luottaa siihen, että sinä olet minun kanssani. Kiitos siitä, että olet luvannut, että perillä taivaan kodissa ei ole enää mitään pelättävää.

Toimintaidea:
Lapset saavat piirtää tai kirjoittaa asioita, joita he pelkäävät, joista he kantavat surua tai huolta tai sitten asioita. Kun kirjoitus tai piirustus on valmis sen saa tuoda pyhäkoulun pitäjälle, joka on etukäteen valmistanut hyväksi katsomallaan tavalla (piirtämällä, askartelemalla, netistä tulostamalla…) Jeesuksen, jonka käsiin surut, huolet, muut murheenaiheet saa jättää. Pyhäkoulun pitäjä rukoilee lopuksi lasten asioiden puolesta ja pyytää, että Jeesus antaisi jokaisen lapsen sydämeen levollisen mielen ja rauhan noiden murheiden suhteen ja jokainen lapsi saisi uskoa, että Jeesus on aina hänen kanssaan.

Laulut:
Virsi: Jeesus, lasten auttaja (493), Jumalan kämmenellä (499)
Viisikielinen: Isän sydän (369)

Kirjoittaja: Laura Järvinen

kuva: http://www.freebibleimages.org/photos/lumo-jesus-disciples/

Share This