Donkin sunnuntaipyhäkoulu (8.3. 2020)

3.3.2020

8.3.2020 ( 2. Paastonajan sunnuntai) Donkin sunnuntaipyhäkoulu

Kohderyhmä: perheet, lapset ja junnut

Aihe: Rukous ja usko

Evankeliumiteksti: Mark.9:17-29

Eräs mies väkijoukosta sanoi Jeesukselle:

”Opettaja, minä toin poikani sinun luoksesi. Hänessä on mykkä henki. Se ottaa hänet valtaansa missä vain. Se paiskaa hänet maahan, ja hän kuolaa ja kiristelee hampaitaan ja menee aivan jäykäksi. Pyysin, että opetuslapsesi ajaisivat hengen pois, mutta ei heistä ollut siihen.”

Silloin Jeesus sanoi heille:

”Voi tätä epäuskoista sukupolvea! Kuinka kauan minun on vielä oltava teidän keskuudessanne? Kuinka kauan minun pitää kestää teitä? Tuokaa poika minun luokseni.”

He toivat pojan Jeesuksen luo. Jeesuksen nähdessään henki heti kouristi poikaa, ja tämä kaatui, kieriskeli maassa ja kuolasi. Jeesus kysyi pojan isältä: ”Kuinka kauan hänellä on ollut tämä vaiva?” ”Pienestä pitäen”, vastasi mies. ”Henki on monet kerrat kaatanut hänet, jopa tuleen ja veteen, jotta saisi hänet tapetuksi. Sääli meitä ja auta, jos sinä jotakin voit!”

”Jos voit?” vastasi Jeesus. ”Kaikki on mahdollista sille, joka uskoo.”

Silloin pojan isä heti huusi: ”Minä uskon! Auta minua epäuskossani!”

Kun Jeesus näki, että väkeä tuli aina vain lisää, hän käski saastaista henkeä sanoen: ”Mykkä ja kuuro henki, minä käsken sinua: lähde pojasta äläkä enää mene häneen!”

Henki huusi, kouristi poikaa rajusti ja lähti hänestä. Poika jäi makaamaan elottoman näköisenä, ja monet sanoivatkin: ”Nyt hän kuoli.” Mutta Jeesus tarttui häntä kädestä ja auttoi hänet jalkeille, ja hän nousi.

Kun Jeesus sitten oli mennyt sisään ja vain opetuslapset olivat paikalla, nämä kysyivät häneltä: ”Miksi me emme kyenneet ajamaan sitä henkeä pojasta?” Hän vastasi: ”Tätä lajia ei saa lähtemään muulla kuin rukouksella.”

Opetus

Mitä kohdassa tapahtui? (lapset voivat vastata)

Kohdassa isä tuli pyytämään Jeesukselta apua poikaansa vaivaaman mykän hengen pois ajamiseen. Kohtaa lukiessa voimme päätellä, että Jeesus oli epätoivoisen isän viimeinen idea pyytää apua. Opetuslapset selvästi olivat jo yrittäneet parantaa pojan ja poika oli kärsinyt mykästä hengestä jo pienestä pitäen. Varmasti isä oli pyytänyt apua kaikilta joilta oli keksinyt. Mitä isä ei tekisi lapsensa puolesta.

Kun Jeesus kuulee, etteivät opetuslapset saaneet ajettua henkeä pois pojasta, hän selvästi turhautuu sanoessaan, kuinka kauan hänen täytyy vielä kestää tätä epäuskoista sukupolvea! Tämän sanottuaan Jeesus kutsuu pojan luokseen ja henki alkaa kouristaa poikaa. Isä pyytää epätoivoisena parantamaan pojan, jos Jeesus voi. Kaikki on mahdollista sille joka uskoo, sanoo Jeesus ja käskee hengen lähtemään pojasta. Opetuslapset ihmettelevät jälkeenpäin tapahtunutta ja Jeesus vastaa, että rukous oli ainut mahdollisuus ajaa henki pois.

Mitä rukous sitten on? Rukous on Jumalan meille antama lahja, jossa jutellaan Jumalan kanssa. Jumala kuulee meitä ja jutellessa voit kiittää Jumalaa, pyytää apua johonkin asiaan tai siunausta itsellesi tai jollekin toiselle. Voit aloittaa rukoilemisen liittämällä kädet ristiin, jonka tarkoitus on auttaa meitä keskittymään Jumalaan. Rukoilla voi myös monella muulla tavalla: mm. kuuntelemalla hengellistä musiikkia, piirtämällä, ryhmässä tai vaikka mielessäsi. Raamatun kohdassa Jeesus rukoilee Jumalaa parantamaan pojan. Meitä kehotetaankin rukoilemaan toistemme puolesta.

Raamatun kohdassa isä huusi: ”Minä uskon! Auta minua epäuskossani!”. Epäusko on epäilemistä siihen, ettei Jumala voi auttaa meitä. Joskus meillä on niin vaikeaa tai joku tuntuu todella mahdottomalta, esimerkiksi pitkän sairauden parantuminen, että emme jaksa enää uskoa kaiken muuttuvan hyväksi tai parantuvan. Silloin meitä vaivaa epäusko. Aina näissä tilanteissa voimme kuitenkin kääntyä Jumalan puoleen ja rukoilla, että Jumala auttaisi ja parantaisi epäuskomme. Jumalalle kaikki on mahdollista! On kuitenkin hyvä muistaa, että vain Jumala tietää miten elämämme kuuluu mennä ja joskus voi joutua rukoilemaan kauan emmekä aina huomaa Jumalan antamia vastauksia. Kuitenkin voimme aina uskoa Jumalan pitävän meistä huolen tuntui meistä miltä tuntui.

Päivän kysymys

Mitä haluaisit rukoilla Jumalalta tällä hetkellä?

Toimintaideoita

Tarvitset paperia ja kyniä (tämän voi tehdä myös mielikuvaharjoitteena).

paperille oma käden kuva sormet levällään. Tämän jälkeen kirjoittakaa sormien päihin rukousaiheita joiden puolesta voitte tulevalla viikolla rukoilla. Rukousaiheet voivat olla esim. Kiitos aiheita, pyyntöjä, anteeksi pyytämistä sekä jonkun puolesta.

Laulut

Virsi 498 nyt kulkee halki korpimaan

Laulu: kun myrsky käy

https://www.kylvaja.fi/tag/kun-myrsky-kay

Rukous

Rakas Jumala, kiitos että kuulet meitä. Tule siunaamaan meidän viikkoamme ja muistuta meitä kääntymään useammin sinun puoleesi pyytämään apua. Auta meitä epäuskossamme vaikeissa hetkissä. Kiitos että saamme uskoa sinuun.

Aamen.

Kirjoittaja: Saara Jurvakainen

Share This