Donkin sunnuntaipyhäkoulu (1.3.2020)

28.2.2020

1.3.2020 (1. paastonajan sunnuntai (Invocavit)

teema: Jeesus, kiusausten voittaja

Matt. 16: 21-23

Jeesus alkoi puhua opetuslapsilleen, että hänen oli mentävä Jerusalemiin ja kärsittävä paljon kansan vanhimpien, ylipappien ja lainopettajien käsissä. Hänet surmattaisiin, mutta kolmantena päivänä hän nousisi kuolleista.
Pietari veti hänet erilleen ja alkoi nuhdella häntä: ”Jumala varjelkoon! Sitä ei saa tapahtua sinulle, Herra!” Mutta hän kääntyi pois ja sanoi Pietarille: ”Väisty tieltäni, Saatana! Sinä tahdot saada minut lankeamaan. Sinun ajatuksesi eivät ole Jumalasta, vaan ihmisestä!”

Juuri äskettäin vietettiin laskiaista ja nyt aloittelemme paastonaikaa. Tiedätkö, mitä se tarkoittaa ja miksi paastotaan? Paasto on jostakin asiasta kieltäytymistä siksi, että voisi paremmin keskittyä Jumalaan. Joku esimerkiksi luopuu herkuista tai ruutuajasta. Paastonaika kestää seitsemän viikkoa pääsiäiseen asti ja sen idea on valmistautua pääsiäiseen. Silloin on hyvä muistella Jeesusta ja lukea Raamattua.

Tänään kirkossa on aiheena Jeesus, kiusausten voittaja. Tiedätkö, mitä kiusaus tarkoittaa? Se ei oikeastaan tarkoita sitä, että vaikka päiväkodissa tai koulussa lapset kiusaisivat toisiaan. Raamatussa kiusaus tarkoittaa ennemminkin houkutuksia ja nimenomaan houkutuksia tehdä jotain sellaista, mitä ei pitäisi tehdä. Kiusaukset houkuttavat meitä rikkomaan Jumalan tahtoa vastaan, tekemään syntiä. Muistatko koko maailman ensimmäisen kiusauksen, mihin Eeva ja Aadam lankesivat? Käärme houkutteli Eevan ja Aadamin syömään hedelmää siitä puusta, mistä Jumala oli kieltänyt heitä syömästä. Millaisia kiusauksia sinulla on ollut tai millaisia kiusauksia voi olla? Ehkä sinun on joskus tehnyt mieli syödä salaa ystävän karkkipussista karkkeja? Tai valehdella, että läksyt on jo tehty, että voisit pelata tai lähteä kaverille nopeammin?

Jokaisella meillä ihmisellä on kiusauksia, meitä houkuttaa tehdä jotain sellaista, mitä emme saa. Kiusauksia on niin lapsilla kuin aikuisillakin. Jeesuksellakin oli kiusauksensa. Useammassa kohdassa Raamatussa kerrotaan, kuinka Paholainen yritti houkutella Jeesusta, että hän jättäisi Jumalan antaman tehtävän kesken. Että hän ei sittenkään kärsisi ja kuolisi ristillä meidän puolestamme vaan valitsisi helpomman tien. Ajattelepa, miten ihmeellinen Jumala meillä onkaan: Hän on tullut ihmiseksi, ihan täysin ihmiseksi niin kuin mekin olemme. Hän tietää omasta kokemuksesta, miltä tuntuu, kun kiusaukset houkuttavat. Hän ymmärtää, miten hankala niin voi olla vastustaa. Mutta koska Jeesus oli yhtä aikaa ihminen ja Jumala, Hän pystyi vastustamaan kiusauksia. Hän ei langennut kertaakaan. Hän antoi meille esimerkin, miten selvitä kiusauksista. Tärkein opetus on varmasti se, että Jeesus tunsi Raamatun ja noudatti sen ohjeita. Raamattu on meille suuri aarre!

Luetaanpa muutama jae Heprealaiskirjeestä (Hepr. 4:15-16):
”Meidän ylipappimmehan jos kukaan kykenee ymmärtämään vajavuuksiamme, sillä häntä on koeteltu kaikessa samalla tavoin kuin meitäkin koetellaan; hän vain ei langennut syntiin. Astukaamme sen tähden rohkeasti armon valtaistuimen eteen, jotta saisimme armoa ja laupeutta, löytäisimme avun silloin kun sitä tarvitsemme.”

Tässä raamatunkohdassa Jeesusta sanotaan ylipapiksi. Vaikka Hän onkin niin korkea-arvoinen, hän tuli ihmiseksi ja siksi Hän tietää, millaista on olla ihminen. Sen takia Hän osaa auttaa ja tukea meitä kiusauksen hetkellä. Hän tuli maailmaan ihmiseksi juuri siksi: pelastaakseen ja auttaakseen meitä. Meidän takia Jeesus kärsi ristillä ja kuoli. Hän oli valmis antamaan kaikkensa meidän puolestamme. Jeesukselta me löydämme avun aina, kun sitä tarvitsemme. Myös silloin kun houkutus syntiin on kovin suuri. Hän haluaa auttaa!

Rukous: Rukoilkaa yhdessä Isä meidän -rukous. Siinäkin pyydetään ”Äläkä saata meitä kiusaukseen, vaan päästä meidät pahasta.”

Pohdittavaa: Mitä pitäisi tehdä, kun kiusaus tai houkutus iskee?

Lauluehdotus: virsi 498 ”Nyt kulkee halki korpimaan”

Toimintaidea: Harjoitellaan houkutuksista selviämistä ja itsekuria. Koko pyhäkouluhetken ajan esillä voi olla pieni kipollinen karkkeja tai rusinoita tai muuta herkkua. Mitään ei saa kuitenkaan ottaa – vielä. Lopuksi kiusauksen voittamisesta seuraa palkinto: leikitään karkkipeliä. Heitetään vuorotellen noppaa ja aina kun saa kuutosen, saa ottaa yhden herkun. Peliä jatketaan kunnes herkkukippo on tyhjä. (Peli nopeutuu, jos määrätään toinenkin luku, millä saa herkun, esim. 1 ja 6)

Kirjoittaja: Susanna Markkanen

kuva: http://www.freebibleimages.org/illustrations/jesus-tempted/

Share This