Donkin sunnuntaipyhäkoulu (23.2.2020)

19.2.2020

23.2.2020, (Laskiaissunnuntai), Donkin sunnuntaipyhäkoulu
Kohderyhmä: perheet, lapset ja junnut

Aihe: Jumalan rakkauden uhritie

Evankeliumiteksti: Joh. 12:25–33

Jeesus sanoi:
”Joka rakastaa elämäänsä, kadottaa sen, mutta joka tässä maailmassa panee alttiiksi elämänsä, saa osakseen ikuisen elämän. Jos joku tahtoo olla minun palvelijani, seuratkoon minua. Missä minä olen, siellä on oleva myös palvelijani, ja Isä kunnioittaa sitä, joka palvelee minua.
Nyt olen järkyttynyt. Mitä sanoisin? Isä, pelasta minut tästä hetkestä! Ei! Juuri tähän on elämäni tähdännyt. Isä, kirkasta nimesi!”
Silloin kuului taivaasta ääni: ”Minä olen sen kirkastanut ja kirkastan jälleen.” Paikalla oleva väkijoukko kuuli äänen ja sanoi ukkosen jyrähtäneen. Jotkut kyllä sanoivat: ”Enkeli puhui hänelle.” Silloin Jeesus sanoi: ”Ei tämä ääni puhunut minun tähteni, vaan teidän tähtenne. Nyt tämä maailma on tuomiolla, nyt tämän maailman ruhtinas syöstään vallasta. Ja kun minut korotetaan maasta, minä vedän kaikki luokseni.” Näillä sanoilla Jeesus ilmaisi, millainen tulisi olemaan hänen kuolemansa.

Opetus

Mitä tarkoittaa, että rakastaa jotakin tai jotakuta? Se yleensä tarkoittaa sitä, että rakastetun asian tai henkilön takia nähdään paljon vaivaa ja sen kanssa halutaan viettää aikaa. Monesti voi olla, että kaikki muu jää taka-alalle. Jumala on antanut meille paljon lahjoja elämässä ja haluaa, että me saamme nauttia niistä. Voi kuitenkin käydä niin, että lahjoista tulee lahjojen Antajaa tärkeämpiä. Silloin on vaarana, että me keskitymme vain tähän maan päälliseen elämään ja unohdamme Jumalan ja iankaikkisen elämän hänen kanssaan.

Huomasitko, kuinka tekstissä Jeesus sanoi olevansa järkyttynyt? Miksiköhän? On ymmärrettävää, että hän sanoi niin. Lähestymme pikkuhiljaa pääsiäisen aikaa, jolloin muistellaan sitä, kuinka Jeesus kuoli syntiemme tähden ristillä. Se oli hyvin raskas tie, mutta hän oli valmis sen käymään sun ja mun takia. Vaikka Jeesusta saattoi pelottaakin, hän halusi toteuttaa Isän tahdon, jotta me voisimme saada syntimme anteeksi. Niin paljon hän meitä rakastaa!

Jeesus pyysi Isää kirkastamaan nimensä, johon Isä vastasi mahtavalla äänellä: ”Minä olen sen kirkastanut ja kirkastan jälleen.” Jumala kirkastaa nimensä ihmeiden ja voimatekojen sekä oman sanansa eli Raamatun avulla. Jos emme ymmärrä joitain Jumalan tekoja elämässämme, saamme pyytää, että hän auttaisi meitä ymmärtämään. Me ihmiset pystymme näkemään vain tämän hetken. Jumala on Kaikkivaltias ja siksi hän pystyy näkemään menneen, nykyisen ja tulevan. Se on vähän kuin katsoisit jotain elokuvaa uudestaan ja tietäisit etukäteen mitä päähenkilölle tulee tapahtumaan ennen kuin hän on sitä tajunnutkaan.

Jeesuksen mainitsema ”tämän maailman ruhtinas” tarkoittaa paholaista eli saatanaa. Kuolemalla ristillä ja nousemalla ylös kuolleista Jeesus voitti niin kuoleman kuin paholaisenkin vallan. Siksi meidän ei tarvitse pelätä mitään, kun olemme Jeesuksen kanssa. Me saamme iloita ja riemuita ja kertoa tästä suurimmasta ilouutisesta myös muille.

Jeesus kutsuu seuraamaan häntä. Hän sanoi, että siellä missä hän on niin siellä ovat myös hänen palvelijansa. Toisessa kohtaa Raamatussa hän sanoo opetuslapsilleen näin: Minä sanon teitä ystävikseni, olenhan saattanut teidän tietoonne kaiken, minkä olen Isältäni kuullut (Joh. 15:15b). Mekin saamme lukea Raamatusta Jeesuksesta, Jumalan teoista ja hänen lupauksistaan. Joskus Jeesuksen seuraaminen ei ole kuitenkaan helppoa. Me saatamme haluta tehdä päinvastoin kuin Jumalan tahto sanoo tai joku voi pilkata meidän uskoamme. Nämäkin Jumala tietää, ja haluaa olla tukenamme vaikeuksissa. Kun seuraa Jeesusta, saa itselleen parhaan ja uskollisen ystävän.

Päivän kysymys

Millä tavalla sä voit seurata Jeesusta? Miten voit rakastaa toisia, niin kuin Jeesus rakastaa sinua?

Toimintaideoita

1. Miettikää yhdessä, mitä lahjoja Jumala on meille antanut.
2. Jeesus sanoi olleensa järkyttynyt. Miltä näyttää järkyttynyt ilme? Entä iloinen? Lempeä? Surullinen? Keksikää itse lisää tunteita joita esittää.

Laulut
Virsi 502 Jeesus, meitä kosketa nyt
https://virsikirja.fi/virsi-502-jeesus-meita-kosketa-nyt/

Virsi 503 Taivaan Isä suojan antaa
https://virsikirja.fi/virsi-503-taivaan-isa-suojan-antaa/

Rukous

Rakas taivaan Isä, kiitos siitä että annoit meille Jeesuksen. Kiitos siitä, että rakastat meitä niin paljon että halusit korjata välimme. Auta meitä tutustumaan suhun paremmin. Jeesuksen nimessä, aamen.

http://www.freebibleimages.org/photos/lumo-jesus-disciples/

Kirjoittaja: Mirkka Lammi

Share This