Donkin sunnuntaipyhäkoulu (19.1.2020)

17.1.2020

19.1.2020 Donkin sunnuntaipyhäkoulu (2.sunnuntai loppiaisesta)

Kohderyhmä: lapset, junnut ja perheet

Aihe: Jeesus ilmaisee Jumalallisen voimansa

Evankeliumiteksti: Joh. 4: 5-26

Matkallaan Jeesus tuli Sykar-nimiseen Samarian kaupunkiin. Sen lähellä oli maa-alue, jonka Jaakob oli antanut pojalleen Joosefille, ja siellä oli Jaakobin kaivo. Matkasta uupuneena Jeesus istahti kaivolle. Oli keskipäivä, noin kuudes tunti.
Eräs samarialainen nainen tuli noutamaan vettä, ja Jeesus sanoi hänelle: ”Anna minun juoda astiastasi.” Opetuslapset olivat menneet kaupunkiin ostamaan ruokaa. Samarialaisnainen sanoi: ”Sinähän olet juutalainen, kuinka sinä pyydät juotavaa samarialaiselta naiselta?” Juutalaiset eivät näet ole missään tekemisissä samarialaisten kanssa.
Jeesus sanoi naiselle: ”Jos tietäisit, minkä lahjan Jumala on antanut, ja ymmärtäisit, kuka sinulta pyytää juotavaa, pyytäisit itse häneltä, ja hän antaisi sinulle elävää vettä.” Nainen sanoi: ”Herra, eihän sinulla edes ole astiaa, ja kaivo on syvä. Mistä sinä lähdevettä ottaisit? Et kai sinä ole suurempi kuin isämme Jaakob, jolta olemme saaneet tämän kaivon? Hän joi itse tämän kaivon vettä, ja sitä joivat hänen poikansa ja hänen karjansakin.” Jeesus vastasi hänelle: ”Joka juo tätä vettä, sen tulee uudelleen jano, mutta joka juo minun antamaani vettä, ei enää koskaan ole janoissaan. Siitä vedestä, jota minä annan, tulee hänessä lähde, joka kumpuaa ikuisen elämän vettä.” Nainen sanoi: ”Herra, anna minulle sitä vettä. Silloin minun ei enää tule jano eikä minun tarvitse käydä täällä veden haussa.”
Jeesus sanoi hänelle: ”Mene hakemaan miehesikin tänne.” ”Ei minulla ole miestä”, nainen vastasi. Jeesus sanoi: ”Totta puhuit: ei sinulla ole miestä. Viisi miestä sinulla on ollut, ja se, jonka kanssa nyt elät, ei ole sinun miehesi. Siinä puhuit totta.” Nainen sanoi: ”Herra, minä huomaan, että sinä olet profeetta. Meidän isämme ovat kumartaneet ja rukoilleet Jumalaa tällä vuorella, kun taas te väitätte, että oikea paikka rukoilla on Jerusalemissa.” Jeesus vastasi: ”Usko minua, nainen: tulee aika, jolloin ette rukoile Isää tällä vuorella ettekä Jerusalemissa. Te kumarratte sellaista, mitä ette tunne, mutta me kumarramme häntä, jonka tunnemme, sillä pelastaja nousee juutalaisten keskuudesta. Tulee aika – ja se on jo nyt – jolloin kaikki oikeat rukoilijat rukoilevat Isää hengessä ja totuudessa. Sellaisia rukoilijoita Isä tahtoo. Jumala on henki, ja siksi niiden, jotka häntä rukoilevat, tulee rukoilla hengessä ja totuudessa.”
Nainen sanoi: ”Minä tiedän kyllä, että Messias tulee.” – Messias tarkoittaa Kristusta. – ”Kun hän tulee, hän ilmoittaa meille kaiken.” Jeesus sanoi: ”Minä se olen, minä, joka tässä puhun kanssasi.”

Opetus:

Mieti, millaista olisi juoda vettä, jonka jälkeen ei enää koskaan tulisi jano? Voisit urheilla vaikka kuinka kauan ja hikoilla sankokaupalla, mutta sinun ei koskaan tulisi enää jano. Eikö olisi aika kätevää? Jos vastasit kyllä, niin ajattelet samoin samarialaisen naisen kanssa, joka kohtasi Jeesuksen kaivolla. Jeesus kertoi, että hän voisi antaa naiselle vettä, joka saisi hänen sisällään aikaan lähteen, josta kumpuaa ikuisen elämän vettä. Nainen innostui kuulemastaan ja pyysi itselleen heti tuota vettä. Jeesus ei kuitenkaan puhunut tavallisesta juomavedestä. Tiedätkö mitä Jeesus tarkoitti ikuisella elämän vedellä?

Onko sinulla joskus tyhjä olo sisällä? Sellainen, joka lähtisi pois, kunhan vain saisit sen tietyn jutun, joka on ollut mielessäsi pitkän aikaa. Ehkä se olo lähtisi pois, jos saisit tietyn puhelimen synttärilahjaksi. Tai jalkapallojoukkueenne voittaisi seuraavan ottelun. Tai oppisit puhumaan niin hyvin luokan edessä, että kaikki antaisivat sinulle hurjat aplodit. Tuohon tyhjyyden tunteeseen uskotaan auttavan jonkun ison asian, saavutuksen tai unelman saavuttaminen. Tiedätkö että saavutusten jälkeen monet kuitenkin tuntevat samaa tyhjää oloa sisällään. Sanotaankin, että huipulla tuulee. Monet huippu-urheilijat, näyttelijät ja muusikot ovat kaiken saatuaan huomanneet, että heidän sydämessään on edelleen kaipuu johonkin. Tuohon kaipuuseen ei voi vastata kukaan muu kuin Jeesus, koska vain hän voi täyttää ihmisen tyhjän sydämen. Sen takia vähävarainen rekkakuski voi olla paljon onnellisempi, kuin huippujalkapalloilija, jos hän on löytänyt Jeesuksen elämäänsä. Hänellä on taivaan Isän kautta usko, rakkaus ja toivo.

Mitä se Jeesuksen antama ihmeellinen vesi sitten oikeasti on? Se on usko Jeesukseen Kristukseen ja hänen sovitustyöhönsä ristillä. Se antaa uskoville tarkoituksen, koska Jumala on luonut meistä jokaisen ja jokaisella meillä on tehtävämme. Se antaa myös rakkauden, koska Isä rakastaa meistä jokaista, ja kutsuu myös kaikki ihmiset rakastamaan ja välittämään toisistaan. Se antaa toivon, koska yhdenkään ei tarvitse kuolla, vaan voimme päästä taivaaseen, jossa voimme viettää ikuisuuden yhdessä Jumalan kanssa. Raamattu kertoo meille ajasta maailman alussa, jolloin ihminen eli yhteydessä Jumalan kanssa. Synti tuli kuitenkin ihmisen ja Jumalan väliin ja nyt ihminen vaeltaa ilman Jumalaa. Hänen sisällään on kuitenkin valtava jano, jota hän ei pysty millään sammuttamaan. Tuohon janoon voi kuitenkin saada taivaallista vettä suoraan Jumalalta. Jos sinun on jano, niin paras tapa saada tuota vettä on rukoilla ja lukea raamattua.

Tämä mikään ei tarkoita sitä, että emme voisi edelleen haluta asioita tai unelmoida suuria. Se tarkoittaa vain sitä, että ilman Jumalaa elämämme on pelkkää etsimistä. Unelmointi on hyvästä, mutta se kannattaa tehdä yhdessä Jumalan kanssa. Voit jättää haaveet ja toiveesi Jumalan huostaan. Hän tuntee sinut täydellisesti ja tietää mitä juuri sinä tarvitse. Hän johdattaa sinua kyllä, kun sitä häneltä pyydät.

Päivän kysymys: Onko sinun sisälläsi tyhjä olo? Koetko, että olisit kokonainen, jos saisit nyt jotain itsellesi, kuuluisuutta tai mammona? Jos saisit kaiken tuon, niin olisiko sisälläsi täyttä, vai edelleen tyhjää?

Rukous: Kiitos Isä, että sinä sammutat meidän janomme. Auta meitä tulemaan sinun luoksesi, kun koemme tyhjyyttä. Täytä sinä meidät ja anna meille tarkoitus. Kiitos, että sinä olet kuollut puolestamme ja kutsut meidät luoksesi.

Toimintaidea: Kaikki voivat kertoa omia unelmiaan ja haaveitaan. Ne voidaan kirjoittaa myös ylös, jos lapset niin haluavat. Sen jälkeen voitte rukoilla yhdessä ja jättää nuo asiat Jumalalle. Pyytäkää yhdessä, että Jumalan tahto saisi tapahtua kaikkien elämässä. Ennen rukousta on hyvä sanoa, että nuo asiat voi jättää Jumalalle, mutta ketään ei pakoteta siihen. On hyvä kertoa myös siitä, kuinka Jumala on luonut meistä jokaisen ja tuntee meidät täydellisesti. Sen takia on hyvä luottaa Jumalan johdatukseen.

Laulu: En etsi valtaa loistoa

Kuva: http://www.freebibleimages.org/il…/gnpi-018-samaritan-woman/

Kirjoittanut: Petteri Rantamäki

Share This