Donkin sunnuntaipyhäkoulu (12.1.2020)

7.1.2020

12.1.2020 Donkin sunnuntaipyhäkoulu (1.sunnuntai loppiaisesta) #donkkipyhis

Kohderyhmä: lapset, junnut ja perheet
Aihe: Kasteen lahja
Evankeliumiteksti:

Joh. 1: 29–34

Seuraavana päivänä Johannes näki, että Jeesus oli tulossa hänen luokseen. Johannes sanoi: ”Katsokaa: Jumalan Karitsa, joka ottaa pois maailman synnin! Hän on se, josta sanoin: ’Minun jälkeeni tuleva kulkee edelläni, sillä hän on ollut ennen minua.’ Minäkään en tuntenut häntä, mutta juuri sitä varten olen tullut kastamaan vedellä, että Israel saisi tietää, kuka hän on.”
Johannes todisti: ”Minä olen nähnyt, kuinka Henki laskeutui taivaasta kyyhkysen tavoin ja jäi hänen päälleen. Minäkään en häntä tuntenut. Mutta hän, joka lähetti minut kastamaan vedellä, sanoi minulle: ’Se, jonka päälle näet Hengen laskeutuvan ja jäävän, kastaa Pyhällä Hengellä.’ Minä olen sen nähnyt ja todistan, että tämä mies on Jumalan Poika.”

Opetus:

Muistatko kun sinut kastettiin? Minä en ainakaan muista, koska olin kahden kuukauden ikäinen vauva. Useimmat kristityt Suomessa kastetaan pieninä vauvoina, joten harva muistaa sitä hetkeä itse, mutta aina voi pyytää äidiltä ja isältä että katsoisitte vaikka kuvia siitä kastetilaisuudesta.

Pienen lapsen kastetilaisuudessa yleensä tapahtuu seuraavia asioita:

1) lauletaan virsi

2) Pappi kysyy vanhemmilta minkä nimen he ovat antaneet lapselleen.

3) Pappi rukoilee lapsen puolesta ja piirtää kädellä lapsen rintaan ja otsaan ristimerkin ja sanoo: ” Ota pyhä ristinmerkki otsaasi + ja rintaasi + todistukseksi siitä, että ristiinnaulittu ja ylösnoussut Jeesus Kristus on sinut lunastanut ja kutsunut opetuslapsekseen.
Armollinen Jumala on Poikansa Jeesuksen Kristuksen tähden vapauttanut sinut synnin, kuoleman ja pahan vallasta. Antakoon hän sinulle voimaa joka päivä kuolla pois synnistä ja elää Kristukselle.”.

4) Joku, aika usein lapsen kummi, lukee evankeliumitekstin.

5) pappi pitää pienen puheen ja lukee Jeesuksen kastekäskyn (Matt. 28:18–20.)
6) Kaikki lausuvat yhdessä Apostolisen uskontunnustuksen.
7) Pappi ottaa maljasta vettä ja valelee lapsen päähän vettä kolme kertaa ja sanoo: ” minä kastan sinut Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen. ”
8) Kaikki siunaavat lasta joka on nyt kastettu Jeesuksen omaksi ja vanhemmat, pappi, kummi ja muut sukulaiset rukoilevat.
9) Kaikki rukoilevat Isä Meidän -rukouksen.
10) Pappi siunaa väen Herran siunauksella.
11) lauletaan virsi
12) Juodaan kahvia (erityisesti pappi!).

Jokainen ihminen, pieni tai iso, joka on kastettu Isän, Pojan ja Pyhän Hengen nimeen on kastettu Pyhällä Hengellä. Pappi toimii kastetilaisuudessa Jeesuksen ”agenttina”. Jokainen ihminen joka on näin kastettu on Jeesuksen oma ja Jeesus ottaa hänen syntinsä pois. Kuitenkaan kaste ei ole mikään automaatti ja jos ihminen ei enää usko Jumalaan tai halua seurata Jeesusta. Kaste antaa ihmiselle kuitenkin ikuisen turvan: vaikka elämässä joskus lähtisikin pois Jumalan luota, niin hän voi aina palata Jumala luo ja uskoa olevansa kaivattu ja rakastettu lapsi!

Päivän kysymys: Kummit ovat kastetun aikuisia ystäviä ja esirukoilijoita. Tunnetko sinä kummisi?

Rukous: Kaikkivaltias Pyhä Jumala, me kiitämme sinua Pojastasi Jeesuksesta. Kiitos, että kun meidät kastetaan, me tulemme Jeesuksen omiksi ja Jumalan lapsiksi. Pidä meidät Taivaan tiellä.

Toimintaidea: Tehkää liiduilla tai vesiväreillä suuri kuva siitä hetkestä kun sinut on kastettu. Ketä siellä oli paikalla? Mitä siellä tapahtui?

Laulut:
Virsi: Virsi 490; Mä silmät luon ylös taivaaseen, Virsi 503; Taivaan Isä suojan antaa

Viisikielinen: Viisikielinen 72, Kastelaulu: silloin, kun sinut kastetaan

Kirjoittaja: Toni Kokkonen

Share This