Donkin sunnuntaipyhäkoulu (15.12.2019)

10.12.2019

Kohde: Lapset, junnut ja perheet

Aihe: Tehkää tie Kuninkaalle, kolmas adventtisunnuntai.

Evankeliumiteksti:
Joh. 1: 35–37

Seuraavana päivänä Johannes oli Betaniassa, ja hänellä oli kaksi opetuslasta seurassaan. Jeesus kulki siitä ohi, ja osoittaen häntä Johannes sanoi: ”Katsokaa: Jumalan Karitsa!” Kun opetuslapset kuulivat hänen sanansa, he lähtivät seuraamaan Jeesusta.

Opetus:

Johannes, josta tässä raamatunkohdassa puhutaan, on Johannes Kastaja. Jo ennen kuin Johannes syntyi, Jumala oli valinnut hänet valmistamaan ihmisiä Jeesuksen kohtaamiseen. Johanneksen tehtävä oli auttaa ihmisiä ymmärtämään, että jokainen heistä tarvitsi Jeesusta pelastajakseen.

Johannes opetti ihmisille, että kauan odotettu pelastaja (eli Jeesus) oli tulossa ja ihmisten oli valmistauduttava siihen. Siihenkin aikaan moni oli unohtanut, miksi he tarvitsivat pelastajaa. He tekivät sitä mitä halusivat eivätkä eläneet niin kuin Jumala olisi halunnut. He varmaan ajattelivat, ettei sillä ollut niin väliä. Johannes nuhteli ihmisiä ja kutsui heitä elämään elämäänsä lähellä Jumalaa muistaen, että pelastaja oli tulossa. Johannes nuhteli myös niitä, jotka ajattelivat, että ansaitsivat Jumalan rakkauden hyviä töitä tekemällä. Ei silloin eikä nytkään kukaan voi elää tarpeeksi hyvin, kaikki ihmiset kaikkina aikoina tarvitsevat Jeesuksen anteeksiantamusta ja armoa.

Kun Johannes oli jonkin aikaa opettanut ihmisiä Johannes näki Jeesuksen. Johannes osoitti Jeesusta ja kutsui tätä Jumalan Karitsaksi. Miksi ihmeessä?

Ennen Jeesuksen kuolemaa ja ylösnousemusta juutalaisten piti uhrata Jerusalemin temppelissä eläimiä syntien anteeksi saamiseksi. Kun Johannes kutsui Jeesusta Jumalan Karitsaksi, hän tarkoitti, että Jeesus oli Jumalan valitsema ja lähettämä uhri kaikkien ihmisten syntien anteeksiantamiseksi. Toisella kertaa Johannes sanoikin Jeesusta osoittaen: ”Katsokaa, Jumalan Karitsa, joka ottaa pois maailman synnin”.

Kun Jeesus kuoli ristillä, hän kärsi kaikkien maailmassa ikinä tehtyjen syntien rangaistuksen. Hän otti ne pois meiltä ihmisiltä ja siksi jokainen, joka uskoo Jeesukseen saa aivan varmasti kaikki pahat tekonsa, rumat puheensa ja ilkeät ajatuksensa anteeksi. Ja kun Jeesus on antanut sinulle synnit anteeksi, hän ei enää muistele niitä, ihmeellistä eikö?

Tämän sunnuntain aihe on ”Tehkää tie kuninkaalle”. Jeesus on tuo kuningas ja hän haluaa olla juuri sinun kuninkaasi, sinun elämäsi kuningas. Et voi tehdä hänelle tietä hiekasta, kivistä tai asfaltista. Jeesus voi olla sinun kuninkaasi, jos uskot häneen, jos uskot, että hän on ainoa, joka voi antaa sinun syntisi anteeksi. Jos tähän on vaikea uskoa, voit lukea Raamattua ja rukoilla, että Jeesus auttaisi sinua uskomaan niihin asioihin, joista se kertoo. Juuri se on tien tekemistä Jeesus-kuninkaalle.

Rukous:

Rakas Jeesus, kiitos siitä, että sinä haluat olla meidän kuninkaamme. Kiitos siitä, että sinä kärsit meidän syntieni rangaistuksen. Kiitos siitä, että sinä annat syntini anteeksi ja otat ne pois. Auta minua uskomaan sinuun ja pidä sinä minusta hyvää huolta.

Toimintaidea:

Miettikää yhdessä lasten tai junnujen kanssa, mitä maallinen kuningas tekee. Tekeekö Jeesus-kuningas samanlaisia asioita, miten?

Jokainen lapsi tai junnu voi piirtää kuvan Jeesus-kuninkaasta ja itsestään.

Laulut:

Virsi 13, Nyt sytytämme kynttilän, säkeistöt 1-3
Viisikielinen 369, Isän sydän

Kirjoittaja: Laura Järvinen

Kuva: http://www.freebibleimages.org/illustr…/gnpi-001-word-flesh/

Share This