Donkin sunnuntaipyhäkoulu (1.12.2019)

27.11.2019

Aihe: Kuninkaasi saapuu nöyränä

Evankeliumiteksti:
Mark. 11:1-11

”Kun he lähestyivät Jerusalemia ja tulivat Betfageen ja Betaniaan Öljymäen rinteelle, Jeesus lähetti edeltä kaksi opetuslastaan ja sanoi heille: ”Menkää tuolla näkyvään kylään. Heti kun te tulette sinne, te näette kiinni sidotun aasinvarsan, jonka selässä ei kukaan vielä ole istunut. Ottakaa se siitä ja tuokaa tänne. Jos joku kysyy, miksi te niin teette, vastatkaa, että Herra tarvitsee sitä mutta lähettää sen pian takaisin.” Opetuslapset lähtivät ja löysivät varsan, joka oli sidottu kujalle oven eteen. He ottivat sen. Paikalla olevat ihmiset kysyivät: ”Mitä te oikein teette? Miksi te viette varsan?” He vastasivat niin kuin Jeesus oli käskenyt, ja heidän annettiin mennä. He toivat varsan Jeesukselle ja heittivät vaatteitaan sen selkään, ja Jeesus nousi ratsaille. Monet levittivät vaatteitaan tielle, toiset taas lehviä, joita he katkoivat tienvarresta. Ja ne, jotka kulkivat hänen edellään ja perässään, huusivat: — Hoosianna!* Siunattu olkoon hän, joka tulee Herran nimessä! Siunattu isämme Daavidin valtakunta, joka nyt tulee! Hoosianna korkeuksissa! Niin Jeesus saapui Jerusalemiin. Hän meni temppeliin ja katseli siellä kaikkea, mutta koska oli jo myöhä, hän lähti kahdentoista opetuslapsensa kanssa Betaniaan.”

Opetus:

Oletko sinä koskaan odottanut jotakin oikein kovasti? Synttäreitä, kesäleiriä tai vaikkapa jonkun tubettajan tapaamista? Juutalaiset, jotka elivät Jeesuksen aikana ja ennen Jeesusta, olivat odottaneet jotakin kovasti. He odottivat Jumalan lupaamaa pelastajaa. Moni heistä toivoi, että tuo luvattu pelastaja vapauttaisi heidät roomalaisten vallan alta, ja tekisi heidän valtakunnastaan vahvan. Nähdessään Jeesuksen monet ihmeteot monet ajattelivat, että Jeesus voisi olla tuo luvattu pelastaja. Kun Jeesus sitten ratsasti Jerusalemiin, ihmiset ottivat Hänet vastaan riemuiten. He levittivät palmunoksia ja vaatteita Jeesuksen eteen ja huusivat: ”Hoosianna!”, joka tarkoittaa ”Oi auta!” tai ”Pelasta!”.

Monet odottivat Jeesuksen ratsastavan miekka kädessään urhealla valkealla sotaratsulla, karkoittaakseen roomalaiset käpälämäkeen. Jeesus ei kuitenkaan tehnyt niin, vaan Hän ratsasti Jerusalemiin aasilla, kenties Donkki-aasin isoisoisoisoisä? Se, että Jeesus käytti juuri aasia, kertoi ihmisille, että Hänellä ei ollut sotaisat ajatukset, vaan rauhan ajatukset. Jeesus oli tullut tuomaan rauhaa, ennen kaikkea ihmisten ja Jumalan välille. Jeesus syntyi maailmaan ennen kaikkea siksi, että meillä voisi olla uskossa Häneen asiat kunnossa Jumalan kanssa. Raamattu opettaa, että ihan jokainen ihminen on rikkonut Jumalan tahtoa vastaan. Esimerkiksi se, että olemme tottelemattomia vanhempiamme kohtaan, on Jumalan tahdon vastainen asia. Jumala kuitenkin voi, ja lupaa antaa meille anteeksi kaikki väärät tekomme, jos me niitä häneltä anteeksi pyydämme.

Noin viikko sen jälkeen, kun Jeesus oli ratsastanut aasilla Jerusalemiin, Hänet vangittiin ja tuomittiin kuolemaan ristillä. Ei siksi, että Jeesus olisi tehnyt jotain väärää, vain siksi, että me voisimme saada syntimme anteeksi. Jeesus suostui tähän Jumalan suunnitelmaan, koska Hän rakastaa meitä niin paljon. Iloinen uutinen on kuitenkin se, että Jeesus nousi kuolleista ja elää tänäkin päivänä. Hän on luvannut olla meidän kanssamme joka päivä, niin Raamattu opettaa. Näin joulun alla elämme jännittävää odotuksen aikaa. Sitä kutsutaankin adventin ajaksi. Kuten laulussakin lauletaan:

”Nyt sytytämme kynttilän, se liekkiin leimahtaa. Me odotamme Jeesusta, seimessä nukkuvaa.” Joulua vietetään Jeesuksen synttäreiden kunniaksi, ja sitä sopiikin juhlistaa. Hiljennytään joulun viettoon kiitollisina siitä, että olemme saaneet niin hienon lahjan. ”Kiitos sulle Jeesuksemme kallis vapahtajamme. Kun Sä tulit vieraaksemme, paras joululahjamme.”

Rukous:

Kiitos Rakas Taivaan Isä siitä, että lähetit Jeesuksen maailmaan. Kiitos Jeesus siitä mitä teit meidän puolestamme ristillä. Anna meille kaikille rauhallinen joulu. Aamen!

Toimintaidea:
(värityskuva) Jos et sitä pysty kuvasta kopioimaan, niin pyydä se yksityisviestillä.

Laulut:

Tiellä ken vaeltaa (Virsi 15)

Nyt sytytämme kynttilän (Virsi 13)

Share This