Donkin sunnuntaipyhäkoulu (10.11.2019)

7.11.2019

10.11.2019 Donkin sunnuntaipyhäkoulu

Kohderyhmä: perheet, lapset ja junnut

Aihe: Uskominen ilman näkemistä

Evankeliumiteksti:
Joh. 4: 46-53

Kapernaumissa oli kuninkaan virkamies, jonka poika oli sairaana. Kuultuaan Jeesuksen tulleen Juudeasta Galileaan hän lähti Jeesuksen luo ja pyysi, että tämä tulisi parantamaan pojan, joka oli kuolemaisillaan. Jeesus sanoi hänelle: ”Te ette usko, ellette näe tunnustekoja ja ihmeitä.”
Mutta virkamies pyysi: ”Herra, tule, ennen kuin poikani kuolee.” Silloin Jeesus sanoi: ”Mene kotiisi. Poikasi elää.”
Mies uskoi, mitä Jeesus hänelle sanoi, ja lähti. Jo kesken matkan tulivat hänen palvelijansa häntä vastaan ja kertoivat pojan parantuneen. Mies kysyi heiltä, mihin aikaan poika oli alkanut toipua, ja he sanoivat: ”Eilen seitsemännellä tunnilla kuume hellitti.” Silloin isä ymmärsi, että se oli tapahtunut juuri silloin, kun Jeesus sanoi hänelle: ”Poikasi elää”, ja hän ja koko hänen talonsa väki uskoivat Jeesukseen.

Opetus
Mitä sinä yleensä teet, jos perheenjäsenelläsi tai muulla läheiselläsi on joku hätä? Miltä se tuntuu? Se ei varmastikaan tunnu kivalta. Sellaisena hetkenä mielessä voi pyöriä monenlaisia kysymyksiä ja pohdintoja siitä, kuinka voisi auttaa. Se kertoo siitä, että me välitämme läheisistämme.

Raamatunkohdassa mainittu kuninkaan virkamies oli korkea-arvoinen mies, joka ei varmaan normaalisti nöyrtynyt muiden edessä tai anonut apua. Mutta hän ei ollut pelkästään korkeassa asemassa oleva mies, vaan hän oli myös isä, jonka poika oli niin sairas, että hän oli kuolemaisillaan. Huomaatko, kuinka paljon isä rakasti poikaansa? Hän oli huolissaan lapsestaan ja halusi tehdä parhaansa, että poika voisi parantua. Vanhemman huoli sai isän lähtemään Jeesuksen luokse ja nöyrästi pyytämään apua.

Jotkut halusivat nähdä omin silmin Jeesuksen tekemiä ihmeitä. Joskus ihmeet saattavat nykyäänkin tulla ihmisille niin merkityksellisiksi, että unohdetaan se kaikista tärkein, eli Jeesus. Virkamies-isällä oli kuitenkin päällimmäisenä huoli pojastaan, ei halu nähdä ihmeitä. Tämän vuoksi hän pyysi uudestaan apua ja uskoi Jeesusta, kun hän sanoi, että isä voi mennä kotiinsa, poika on kunnossa ja elää.

Jumala on luvannut Raamatussa, että hän ei unohda omiansa. Hän on kanssamme kaikenlaisissa vaikeuksissa ja ohjaa meitä elämässä niin, että osaisimme kulkea Hänen hyvän tahtonsa mukaisesti. Jumala haluaa, että me turvaamme Häneen ja kerromme hänelle mitä meille kuuluu. Näin teki raamatunkohdan isäkin, kun hän meni pyytämään apua Jeesukselta. Hän uskoi, vaikka ei heti nähnytkään mitään tapahtuvan. Raamattu rohkaisee meitä uskomaan silloinkin, kun emme näe Jumalan tekoja. Jumala tietää parhaiten, miten asioiden on hyvä mennä, ja siksi me saamme luottavaisin mielin jättää itsemme, läheisemme ja asiamme hänen haltuunsa. Näin tapahtui myös isälle, joka jätti poikansa asian Jeesukselle. Jeesus kuuli avunpyynnön ja auttoi. Tapahtuman myötä koko perhe sai myös suurimman Jumalan lahjan, eli uskon Jeesukseen. Poika parani, ja perhe sai kokea Jumalan rakkauden.

Rukous
Rakas taivaan Isä, kiitos siitä, että pidät meistä huolen! Auta meitä tutustumaan sinuun enemmän ja luottamaan Sinuun ja sanaasi, Raamattuun. Siunaa meidän perheitämme, ystäviämme ja muita läheisiämme. Auta meitä niissä asioissa, joissa tarvitsemme apua. Rakkaan Poikasi Jeesuksen nimessä, aamen.

Toimintaideoita
1. Koska on isänpäivä, voivat lapset saatavilla olevilla materiaaleilla tehdä isälle kortin. Jos jostain syystä lapsi ei voi tehdä isälle, voi hän tehdä jollekulle toiselle tärkeälle aikuiselle kortin. Korttiin voi vaikka keksiä isää kuvaavia adjektiiveja, jotka alkavat hänen nimensä kirjaimilla. Esimerkiksi Eero – Energinen, eläväinen, rohkea ja oivaltava.
2. Voitte miettiä yhdessä, että millaisia Jumalan ihmeitä me voimme nähdä ympärillämme. Joku on voinut parantua, joku on voinut ihmetellä koiranpentua. Ajatuksena on auttaa lapsia tarkastelemaan maailmaa Jumalan mestariteoksena. Hänen ihmeitään on paljon!

Laulut
Viisikielinen: Yksi nimi ylitse muiden
Virsi 492 Ystävä sä lapsien
Virsi 503 Taivaan Isä suojan antaa

Kuva: http://www.freebibleimages.org/illu…/gnpi-020-officials-son/

Share This