Donkin sunnuntaipyhäkoulu (3.11.2019)

3.11.2019

3.11.2019 Donkin sunnuntaipyhäkoulu

Kohderyhmä: perheet, lapset ja junnut

Aihe: Taivasten valtakunta

Evankeliumiteksti:
Matt. 22: 1-14

Jeesus jatkoi vertauspuheitaan ja sanoi:
”Taivasten valtakuntaa voi verrata kuninkaaseen, joka valmisti häät pojalleen. Hän lähetti palvelijoitaan kutsumaan häävieraita, mutta kutsun saaneet eivät tahtoneet tulla. Silloin hän lähetti toisia palvelijoita ja käski heidän sanoa kutsutuille: ’Olen valmistanut ateriani, härät ja syöttövasikat on teurastettu, kaikki on valmiina. Tulkaa häihin!’ Mutta kutsun saaneista toiset eivät välittäneet siitä, vaan menivät muualle, kuka pellolleen, kuka kaupoilleen, toiset taas ottivat kuninkaan palvelijat kiinni, pieksivät heitä ja löivät heidät hengiltä. Silloin kuningas vihastui. Hän lähetti sotajoukkonsa, surmasi murhamiehet ja poltti heidän kaupunkinsa. Sitten kuningas sanoi palvelijoilleen: ’Kaikki on valmiina hääjuhlaa varten, mutta kutsutut eivät olleet juhlan arvoisia. Menkää nyt teille ja toreille ja kutsukaa häihin keitä vain tapaatte.’ Palvelijat menivät ja keräsivät kaikki, jotka he tapasivat, niin pahat kuin hyvät, ja häähuone täyttyi aterialle tulleista.
Kun kuningas tuli sisään katsomaan juhlavieraitaan, hän näki siellä miehen, jolla ei ollut hääpukua. Hän kysyi tältä: ’Ystäväni, kuinka saatoit tulla tänne ilman häävaatteita?’ Mies ei saanut sanaa suustaan. Silloin kuningas sanoi palvelijoilleen: ’Sitokaa hänet käsistä ja jaloista ja heittäkää ulos pimeyteen. Siellä itketään ja kiristellään hampaita. Monet ovat kutsuttuja, mutta harvat valittuja.’”

Opetus:
Kuvittele miltä tuntuisi saada kutsu taivaan Isän suureen juhlaan. Kuulostaa ehkä hassulta, mutta mieti miltä tuntuisi seisoa suuren oven edessä. Sinä antaisit kutsukortin ja ovet avattaisiin. Miltäköhän noiden valtavien ovien takaa oikein paljastuisi? Ehkä siellä olisi valtavia pilviä, joiden päälle pääsisi hyppimään ja huikea ruokapöytä täynnä mahtavia herkkuja ympäri maailmaa. On vaikea kuvitella, miltä Jumalan suuret juhlat näyttäisivät, mutta yhden jutun tiedämme varmaksi. Meidät kaikki on sinne kutsuttu! Kyseessä ei kuitenkaan ole pelkkä illan pituinen juhla, vaan loppuelämä Jumalan seurassa.

Tässä raamatunkohdassa Jeesus antaa meille kuvan siitä millainen taivasten valtakunta on. Jeesus ei tarkasti selitä, että miltä taivaassa näyttää. Vertauksen avulla hän kuitenkin tuo todentuntuisen kuvan siitä, että miten uskomaton paikka taivas varmasti on. Jeesus ei kuitenkaan keskity vain siihen, että miten hieno paikka taivas on. Vertauksen pääpointti on kertoa ihmisille, että miten taivaaseen voi päästä. Ilouutinen meille on se, että meidät kaikki on kutsuttu. Vertauksen mukaan yksi vieraista kuitenkin heitettiin pois juhlasta, koska hänellä ei ollut häävaatteita päällään.

Pitäisikö meidän nyt pelätä sitä, että onko meillä varmasti oikeat vaatteet juhlaan? Tuohon aikaan kuningas antoi juhlavaatteet vieraalle, jos hänellä ei itsellään ollut sopivia päälle laitettavaksi. Samalla tavalla Jumala on antanut meille puhtaat häävaatteet. Ristillä Jeesus kuoli syntiemme puolesta. Kuvainnollisesti Jeesus otti meidän likaiset syntimme tahraamat vaatteet ja antoi meille puhtaat tilalle. Taivaaseen ei siis pääse omilla teoilla, eikä minkään muun uskonnon kautta. Taivaaseen pääsee vain Jeesuksen kutsusta ja häneen uskomalla.

Rukous:
Kiitos Jeesus, että olet meidät kaikki kutsunut taivaan kotiin. On mahtavaa, että saamme turvata siihen, että maanpällisen elämän jälkeen meillä on mahdollisuus päästä taivaaseen, jossa kaikki on hyvin. Opeta meitä elämään uskossa ja muistuta meitä pyytämään syntejämme anteeksi. Kiitos, että olet kuollut puolestamme.

Toimintaidea:
Ohjaaja ottaa mukaan piirrustuspaperia ja värikyniä. Jokainen voi yksin tai parin kanssa kuvitella, että miltä näyttäisi kuninkaan pojan hääjuhla. Piitäkää ja värittäkää luomukset paperille. Lopuksi voidaan esitellä omat teokset.

Laulut:
Viisikielinen: 309. Vie vuorille tää viesti
Virsikirja: 172. Nyt kansat kaikki laulakaa

Kuva: http://www.freebibleimages.org/illustratio…/parable-wedding/

Share This