Donkin sunnuntaipyhäkoulu (19.7.2020)

15.7.2020

Donkin sunnuntaipyhäkoulu 19.7.2020

7. sunnuntai helluntaista
Rakkauden laki
Liturginen väri: VIHREÄ

 

Evankeliumi: Mark.10: 17-27

17. Kun Jeesus lähti jatkamaan matkaansa, muuan mies tuli juoksujalkaa, polvistui hänen eteensä ja kysyi: »Hyvä opettaja, mitä minun pitää tehdä, jotta perisin iankaikkisen elämän?» 18. Jeesus vastasi hänelle: »Miksi sanot minua hyväksi? Ainoastaan Jumala on hyvä, ei kukaan muu. 19. Käskyt sinä tiedät: älä tapa, älä tee aviorikosta, älä varasta, älä todista valheellisesti, älä riistä toiselta, kunnioita isääsi ja äitiäsi.» 20. »Opettaja, kaikkea tätä olen noudattanut nuoresta pitäen», vastasi mies. 21. Jeesus katsahti häneen, rakasti häntä ja sanoi: »Yksi sinulta puuttuu. Mene ja myy kaikki, mitä sinulla on, ja anna rahat köyhille, niin sinulla on aarre taivaassa. Tule sitten ja seuraa minua.» 22. Mies synkistyi näistä sanoista. Hän lähti surullisena pois, sillä hänellä oli paljon omaisuutta. 23. Jeesus kääntyi, katsoi opetuslapsiinsa ja sanoi: »Kuinka vaikea onkaan niiden, jotka paljon omistavat, päästä Jumalan valtakuntaan!» 24. Opetuslapset hämmästelivät hänen sanojaan, mutta Jeesus jatkoi: »Lapseni, Jumalan valtakuntaan on todella vaikea päästä. 25. Helpompi on kamelin mennä neulansilmästä kuin rikkaan päästä Jumalan valtakuntaan.» 26. Opetuslapset olivat yhä enemmän ihmeissään ja kyselivät toisiltaan: »Kuka sitten voi pelastua?» 27. Jeesus katsoi heihin ja sanoi: »Ihmiselle se on mahdotonta, mutta ei Jumalalle. Jumalalle on kaikki mahdollista.»

 

Opetus:

Jeesuksen luo tulee mies, joka kysyy mitä hänen täytyy tehdä jotta hän pääsee taivaaseen. Ehkä sinä olet joskus sopinut vanhempien kanssa että sinun täytyy tehdä jotakin, jotta saat jotakin mukavaa. Vaikkapa että jos siivoat huoneesi ja keräät lelut koreihin, saat lähteä ulos leikkimään. Tai että jos syöt ensin ruokaa, saat sen jälkeen jälkiruokaa.

Jeesuksen luo tullut mies tietää, että taivaassa on mukavaa. Siellä on paljon hauskempaa kuin mukavimmatkaan leikkimme täällä ja paljon parempia ruokia kuin lempiherkkumme. Hän tahtoo päästä sinne kuoltuaan ja kysyy Jeesukselta miten se on mahdollista. Hän on valmis tekemään erilaisia asioita, jotta voisi ansaita pääsyn taivaaseen ja ikuisen elämän.

Jeesus tietää mitä mies ajattelee ja kertoo miehelle mitä taivaaseen pääsyyn vaaditaan. Hän kertoo, että tulee noudattaa kymmentä käskyä. Ei saa tehdä pahaa toisille, ei valehdella, ei käyttäytyä kurjasti. Mies vastaa, että hän on noudattanut kaikkia käskyjä pienestä asti. Vastaus on hiukan hassu. Ei kukaan meistä ole onnistunut noudattamaan käskyjä täydellisesti. Et sinä, en minä, eikä tämä mieskään. Jeesus tietää sen.

Tekstimme kertoo, että hän katsoo miestä ja rakastaa tätä. Sitten hän vastaa miehelle. Hän kehottaa tätä myymään kaiken mitä hänellä on ja antamaan rahat muille, heille, jotka niitä enemmän tarvitsevat. Mies tulee surulliseksi. Hänellä on paljon omaisuutta ja hän ei tahdo luopua siitä. Hän halusi kovasti taivaaseen ja ajatteli, että on jo tehnyt kaiken mitä taivaaseen pääsemiseen vaaditaan. Jeesuksen vastaus yllättää hänet ja hän pettyy. Hän on ajatellut, että kunhan hän tietää kaiken, mitä hänen tarvitsee taivaaseen päästäkseen tehdä, hän voi sen tehdä. Mutta hän ei pysty tekemään viimeistä asiaa jota Jeesus häneltä pyytää.

Jeesus kertoo kuulijoille, että on vaikeaa päästä Jumalan valtakuntaan, kun omistaa paljon. Hän sanoo, että kamelin on helpompi mennä neulansilmän läpi kuin rikkaan päästä taivaaseen. Tiedät varmasti, että kameli ei mahdu millään neulansilmän läpi. Se on mahdotonta. Tosiasiassa taivaaseen pääseminen on meille aivan jokaiselle yhtä mahdotonta ilman Jeesusta. Jos Jeesusta ei olisi, meidän täytyisi noudattaa käskyjä täydellisesti, emmekä pystyisi siihen. Onneksi ei tarvitse! Jumala rakasti meitä niin valtavan paljon, että hän lähetti poikansa Jeesuksen tänne maan päälle kuolemaan ristillä meidän puolestamme. Samalla hän avasi meille pääsyn taivaaseen.

Ihmiset kertomuksessamme kuuntelevat Jeesusta ja ihmettelevät kuka voi mitenkään pelastua. Jeesus vastaa, että mikä on ihmisille mahdotonta, se on Jumalalle mahdollista. Meidän ei tarvitse enää yrittää pystyä sellaiseen mihin emme voi pystyä, meidän tarvitsee vain uskoa Jumalaan ja siihen että Jeesuksen ristin kautta hän pelastaa meidät.

Sinulle on paikka taivaassa, etkä menetä sitä vaikka välillä tappelisit sisarustesi kanssa tai vaikkapa rikkoisit vahingossa äidin lempimaljakon tai kaverin uuden lelun. Käskyt ovat sitä varten, että kohtelisimme toisiamme hyvin. Jumala rakastaa kaikkia ihmisiä ympärilläsi aivan kuten sinuakin, eikä hän halua, että kenellekään tehdään pahaa. Hän haluaa, että yritämme parhaamme noudattaaksemme käskyjä – siksi, että muillakin olisi täällä mukava olla mutta ei siksi että pääsisimme sitä kautta taivaaseen. Kun uskot Häneen, olet matkalla sinne joka tapauksessa.

 

Rukous:

Kiitos Taivaan Isä, että olet lähettänyt Jeesuksen tänne maan päälle pelastamaan meidät. Kiitos että hän rakastaa minua kovasti ja kuoli juuri minun puolestani. Kiitos että olet antanut meille ohjeita siitä, miten pitää huolta toisistamme. Auta meitä muistamaan ne ja noudattamaan niitä. Jeesuksen nimessä, Aamen.

 

Toimintaidea:

Piirretään aarrekartta reitistä taivaaseen. Paperin toiseen reunaan piirretään taivas. Lapsi voi piirtää sen mukaan miltä ajattelee taivaassa näyttävän. Toiseen reunaan lapsi piirtää itsensä. Voi myös kirjoittaa. Lisäksi voi piirtää tai kirjoittaa lapsen läheisiä. Lapsen luota taivaaseen piirretään tie. Tiehen kirjoitetaan Jeesus. Nimen päälle tai alle voidaan myös piirtää risti ja puhua vielä siitä, että ristin takia Jeesus on lapsen – ja meidän kaikkien – tie taivaaseen. Karttaa voi koristella ja värittää mielen mukaan.

 

Laulut:

Virsi 276, Viisikielinen 43 – Jeesuksesta laulan
Viisikielinen 108 – Tänään häneen uskon

 

Kirjoittaja: Aurora Forma

Share This