Donkin sunnuntaipyhäkoulu (5.7.2020)

2.7.2020

Donkin sunnuntaipyhäkoulu 5.7.2020 (5. sunnuntai helluntaista)

Kohderyhmä: lapset, junnut ja perheet
Aihe: Armahtakaa!

 

Evankeliumiteksti: Joh. 8: 2-11

Varhain aamulla Jeesus tuli taas temppeliin. Hänen luokseen kerääntyi ihmisiä suurin joukoin, ja hän istuutui ja opetti heitä.
Kesken kaiken toivat lainopettajat ja fariseukset paikalle naisen, joka oli joutunut kiinni aviorikoksesta. He asettivat hänet Jeesuksen eteen ja sanoivat: ”Opettaja, tämä nainen on avionrikkoja, hänet tavattiin itse teossa. Mooses on laissa antanut meille määräyksen, että tällaiset on kivitettävä. Mitä sinä sanot?” He puhuivat näin pannakseen Jeesuksen koetukselle ja saadakseen sitten aiheen syyttää häntä.
Mutta Jeesus kumartui ja kirjoitti sormellaan maahan. Kun he tiukkasivat häneltä vastausta, hän suoristautui ja sanoi: ”Se teistä, joka ei ole tehnyt syntiä, heittäköön ensimmäisen kiven.” Hän kumartui taas ja kirjoitti maahan. Jeesuksen sanat kuultuaan he lähtivät pois yksi toisensa jälkeen, vanhimmat ensimmäisinä. Kansan keskelle jäi vain Jeesus ja nainen. Jeesus kohotti päänsä ja kysyi: ”Nainen, missä ne kaikki ovat? Eikö kukaan tuominnut sinua?” ”Ei, herra”, nainen vastasi. Jeesus sanoi: ”En tuomitse minäkään. Mene, äläkä enää tee syntiä.”

 

Opetus:

Tykkäätkö sinä supersankari leffoista? Minun mielestäni ne ovat melkein parhaita leffoja ikinä. Supersankari pitää huolen siitä, että paha saa palkkansa ja pelastaa ihmiset ikävien pahisten kynsistä. Monet ihmiset ajattelevat, että näin maailman tulisi aina toimia. Pahaa pahalle ja hyvää hyvälle. Vaikka tykkäänkin näistä leffoista, niin en ole kuitenkaan aina samaa mieltä niiden sanoman kanssa. On oikein, että rikolliset laitetaan telkien taakse, mutta samaan aikaan myös heitä pitäisi kohdata rakkaudella, koska muuten mikään ei muutu.

Raamatunkohdassa fariseukset ovat valmiina kivittämään avionrikkojan, koska heillä on tärkeää hävittää tämä heidän mielestään paha ihminen. Jeesus kuitenkin estää tämän yksinkertaisella toteamuksella ”Se teistä, joka ei ole tehnyt syntiä, heittäköön ensimmäisen kiven” Jeesus osoitti jokaiselle paikalla olleelle ihmiselle, että kukaan ihminen ei ole synnitön. Eli jos yrittäisimme rakentaa täydellistä maailmaa, jossa ei ole pahaa, niin meidät kaikki tulisi hävittää. Kukaan ei jää paikalle kivittämään ja niin Jeesuskin antaa naiselle anteeksi. Tuosta naisesta tuntui varmaan aika ihmeelliseltä. Hän oli ansainnut tuomion, mutta hänelle annettiinkin anteeksi.

Tiedätkö, että vaikka Jumala on armollinen meille, niin hänkin haluaa rakentaa maailman, jossa ei ole enää syntiä. Hän kuitenkin tietää, että meistä ei ole sellaiseen maailmaan, koska me teemme aina syntiä. Senpä takia hän ei hävitä syntistä ihmiskuntaa maanpäältä, vaan hän kuoli ristillä meidän puolestamme, jotta voisimme päästä taivaaseen hänen kanssaan. Siellä emme enää pysty tekemään mitään pahaa ja siellä kaikilla on hyvä olla.

Tätä sanomaa Jumala on lähettänyt meidät viemään ihmisille. Jumala antaa anteeksi ja haluaa meidät luokseen. Tämä sanoma ei kuitenkaan tule kuulluksi, jos meillä on kiire tuomita inhottavat ihmiset. Mutta jos valitsemmekin tuomion sijasta joku kerta armon ja rakkauden, niin jotain ihmeellistä voi tapahtua. Ei kukaan halua muuttua, jos häntä haukutaan ja syytetään. Mutta jos hänelle annetaan uusi mahdollisuus ja hänestä välitetään, niin se herättää ihmisen korvat kuulemaan. Hyvä saa aikaan ja paha pahaa. Senpä takia meidän ei pidä voittaa pahaa pahalla, vaan hyvillä teoilla, koska sitten se pahakin voi muuttua vielä hyväksi.

 

Päivän kysymys:

Onko joku ollut sinulle joskus armollinen? Miltä se tuntui? Haluaisitko antaa sen tunteen joskus jollekin, joka on tehnyt sinua vastaan väärin.

 

Rukous:

Kiitos Jeesus, että sinulla on niin paljon rakkautta meitä kohtaan. Sinä et halua tuomita meitä, vaikka se tuomio meille kuuluisikin. Sinä kuolit puolestamme, että saisimme tulla sinun luoksesi taivaaseen täydelliseen maailmaan.

 

Toimintaidea:

Voit kysyä lapsilta, että onko heille vaikeaa antaa jollekin ihmiselle anteeksi, joka on tehnyt heitä kohtaan jotain väärin. Anteeksiantamista voi harjoitella rukoilemalla ihmisen puolesta hiljaa omassa mielessä. Jumalalta voi pyytää rakkautta tuota ihmistä kohtaan.

 

Laulut:

Viisikielinen: Vie vuorille tää viesti (vk 309)

 

kirjoittaja: Petteri Rantamäki

Share This