Donkin sunnuntaipyhäkoulu (21.6.2020)

16.6.2020

21.6.2020
Donkin sunnuntaipyhäkoulu #donkkipyhis

Kohderyhmä: lapset, junnut ja perheet
Aihe: 3. sunnuntai helluntaista
Kutsu Jumalan valtakuntaan

Liturginen väri: vihreä

 

Evankeliumiteksti:
Luuk. 19:1–10

Jeesus tuli Jerikoon ja kulki kaupungin halki. Siellä asui mies, jonka nimi oli Sakkeus. Hän oli publikaanien esimies ja hyvin rikas. Hän halusi nähdä, mikä mies Jeesus oli, mutta ei pienikokoisena ylettynyt kurkistamaan väkijoukon takaa. Niinpä hän juoksi jonkin matkaa edemmäs ja kiipesi metsäviikunapuuhun nähdäkseen Jeesuksen, joka oli tulossa sitä tietä. Mutta tultuaan sille kohtaa Jeesus katsoi ylös ja sanoi: »Sakkeus, tule kiireesti alas. Tänään minun on määrä olla vieraana sinun kodissasi.» Sakkeus tuli kiireesti alas ja otti iloiten Jeesuksen vieraakseen. Kun ihmiset näkivät tämän, he sanoivat paheksuen: »Syntisen miehen talon hän otti majapaikakseen.» Mutta Sakkeus sanoi Herralle kaikkien kuullen: »Herra, näin minä teen: puolet omaisuudestani annan köyhille, ja keneltä olen liikaa kiskonut, sille maksan nelinkertaisesti takaisin.» Sen kuultuaan Jeesus sanoi häneen viitaten: »Tänään on pelastus tullut tämän perheen osaksi. Onhan hänkin Abrahamin poika. Juuri sitä, mikä on kadonnut, Ihmisen Poika on tullut etsimään ja pelastamaan.»

 

Opetus:

Sakkeus oli rikas mies. Hän oli varmaan kaupunkinsa rikkaimpia ihmisiä. Tuohon aikaan juutalaisten täytyi maksaa veroja Rooman keisarille. Koska Rooman valtio oli niin iso, ei kukaan roomalaisista virkamiehistä olisi ehtinyt kulkemaan ympäri maata keräämässä veroja. Siksi keisari palkkasi publikaaneja, joiden tehtävä oli kerätä verot paikallisilta asukkailta ja lähettää rahat sitten Roomaan. Juutalaiset eivät tykänneet ollenkaan siitä, että heidän piti maksaa veroja keisarille. Siksi publikaaneista ei yleensä pidetty. Mutta Sakkeuksesta pidettiin vielä vähemmän, sillä hän keräsi veroja liikaa. Ylimääräiset rahat hän laittoi omaan taskuunsa. Sen takia hänestä oli tullut niin rikas.Aina kun Jeesus kulki paikasta toiseen, moni halusi nähdä hänet. Ihmiset olivat kuulleet hänen opetuksestaan ja ihmeteoistaan ja halusivat siksi päästä itsekin näkemään Jeesuksen. Sen tähden myös tuona päivänä väkeä oli kerääntynyt paikalle niin paljon, ettei pienikokoinen Sakkeus nähnyt ihmisten takaa mitään. Siksi hän kiipesi viikunapuuhun, jotta hän näkisi Jeesuksen.
Sitten tapahtuikin jotain, joka yllätti Sakkeuksen täysin. Jeesus pysähtyi viikunapuun kohdalle ja sanoi haluavansa tulla vierailulle Sakkeuksen luokse. Muut kaupunkilaiset olivat myöskin yllättyneitä ja pettyneitä. Kaikki kaupungissa tiesivät, että Sakkeus oli roisto. “Olisihan Jeesukselle varmasti löytynyt jokin toinenkin paikka pysähtyä vierailulle, kuin tuon huijarin koti”, ihmiset puhisivat.
Jeesuksen Sakkeusta kohtaan osoittama rakkaus sai Sakkeuksessa aikaan muutoksen. Hän päätti parantaa tapansa ja antaa takaisin vääryydellä viemänsä rahat. Silloin Jeesus sanoi väkijoukolle, että hän oli tullut etsimään ja pelastamaan kadonneita. Sakkeus oli ollut kadoksissa, mutta nyt Jeesus oli löytänyt hänet.
Joskus me toimimme itsekin niin kuin tuon kaupungin asukkaat. Tiedämme, että joku toinen on tehnyt kaikenlaista pahaa ja väärää. Ehkä hän on huijannut rahaa muilta, niin kuin Sakkeus. Ja jos tälläinen Sakkeuksen kaltainen tyyppi tulee kirkkoon tai seurakuntaan, saatamme ihmetellä, että mitä hän täällä tekee? Hänhän on huijari!
Tai ehkä ajattelet olevasi niin kuin Sakkeus. Olet tehnyt jotakin tosi väärin. Tunnet olevasi niin paha, ettei Jeesus varmasti haluaisi tulla sinun luoksesi.
Jeesus ei kuitenkaan ajattele niin. Hänelle me kaikki olemme yhtä rakkaita, vaikka olisimmekin tehneet kuinka väärin. Jeesus toivoo, että ne, jotka ovat tehneet väärin tulisivat hänen luokseen. Itseasiassa, me kaikki olemme tehneet väärin. Meidän kaikkien tulisi tulla Jeesuksen eteen ja pyytä anteeksi kaikkia pahoja tekojamme. Ja koska Jeesus rakastaa sinua, hän antaa sinulle anteeksi. Juuri sitä, mikä on kadonnut, Ihmisen Poika on tullut etsimään ja pelastamaan.

 

Päivän kysymys:

Miksi Jeesus halusi tulla vierailemaan juuri Sakkeuksen luona?

 

Rukous:

Kiitos Jeesus, että sinä rakastat ihan kaikkia. Kiitos, siitä, että vaikka teenkin joskus väärin, saan silti tulla sinun luoksesi. Kiitos, että olet luvannut antaa kaikki syntini anteeksi. Aamen.

 

Toimintaidea:

Miltäköhän on näyttänyt, kun Sakkeus on ollut puussa? Tee patsas legoilla tai piirrä kuva!

Laulut:

Virsi: 502
Viisikielinen: Jeesuksen rakkaus on niin ihmeinen (355)

 

kirjoittaja: Aleksi Soininen

Share This