Donkin sunnuntaipyhäkoulu (7.6.2020)

1.6.2020

7.6.2020 Donkin sunnuntaipyhäkoulu #donkkipyhis

Pyhän Kolminaisuuden päivä
Salattu Jumala

Liturginen väri: valkoinen.

 

Evankeliumi
Joh. 15:1–10

Jeesus sanoo:
”Minä olen tosi viinipuu, ja Isäni on viinitarhuri. Hän leikkaa minusta pois jokaisen oksan, joka ei tuota hedelmää, mutta jokaisen hedelmää tuottavan oksan hän puhdistaa liioista versoista, jotta se tuottaisi hedelmää entistä enemmän. Te olette jo puhtaat, sillä se sana, jonka olen teille puhunut, on puhdistanut teidät. Pysykää minussa, niin minä pysyn teissä. Eihän oksa pysty tuottamaan hedelmää, ellei se pysy puussa, ja samoin ette pysty tekään, ellette pysy minussa.
Minä olen viinipuu, te olette oksat. Se, joka pysyy minussa ja jossa minä pysyn, tuottaa paljon hedelmää. Ilman minua te ette saa aikaan mitään. Joka ei pysy minussa, on kuin irronnut oksa: se heitetään pois, ja se kuivuu. Kuivat oksat kerätään ja viskataan tuleen, ja ne palavat poroksi.
Jos te pysytte minussa ja minun sanani pysyvät teissä, voitte pyytää mitä ikinä haluatte, ja te saatte sen. Siinä minun Isäni kirkkaus tulee julki, että te tuotatte runsaasti hedelmää ja niin osoitatte olevanne opetuslapsiani. Niin kuin Isä on rakastanut minua, niin olen minä rakastanut teitä. Pysykää minun rakkaudessani. Jos noudatatte käskyjäni, te pysytte minun rakkaudessani, niin kuin minä olen noudattanut Isäni käskyjä ja pysyn hänen rakkaudessaan.”

 

Opetus:

Täällä Japanissa Nishinomiyan kirkon vieressä, jossa asun, on pieni talo, jossa on pienen pieni puutarha. Siinä vanha naapurin pappa kasvatti kauniita kukkasia ja vihanneksia ja hedelmiä. Iloisesti vihellellen pappa puuhaili pihallaan, erityisesti hänen viiniköynnöksensä vaati huolellista hoitoa. Hän oli ohjannut köynnökset niin, että se muodosti kesällä vihreät katon pihalle ja siitä sitten riippui viinirypäleitä, jotka pikkuhiljaa alkoivat saada väriä ja loppukesästä pappa sai syödäkseen makoisia rypäleitä. Niitä ihailimme aina ohi kulkiessamme.

Sitten pappa sairastui. Kukaan ei enää huolehtinut puutarhasta. Joku sukulainen päätti eräs päivä katkaista viiniköynnöksen aivan tyvestä. Vihreä lehtikatto alkoi pikku hiljaa kuihtua ja rypäleistä ei tietystikään enää ollut tietoakaan. Vielä tänäänkin pihalla ovat jäljellä kuivat, ruskeat viinipuun oksat, jotka on katkaistu irti puurungosta. Aina kun näen ne, tulee vähän surullinen mieli ja voin vain kuvitella, miten pappaa harmittaisi, jos näkisi, miten hänen tärkeälle viiniköynnökselle on tapahtunut.

Tämän sunnuntain raamatun kohdassa puhutaan viinipuusta ja sen oksista. Jos oksat eivät ole kiinni puun rungossa, ne tietysti kuihtuvat eivätkä ollenkaan pysty tuottamaan hedelmiä. Jeesus sanoo, että hän on viinipuu ja me ihmiset olemme sen oksia. Niin kuin oksat saavat kaiken veden ja ravinnon puun rungosta, niin mekin saamme elämämme, kaiken oikeastaan, Jumalalta. On aika ihanaa, että kun olemme kiinni Jeesuksessa, saamme häneltä kaiken, mitä tarvitsemme. Jeesuksessa kiinni pysyminen tarkoittaa esim. sitä, että kuuntelemme Jeesuksen sanoja Raamatusta, pyydämme Jeesukselta anteeksi pahoja tekojamme, rukoilemme… Kun olemme kiinni Jeesuksessa, hän antaa meille rakkautta, anteeksiantoa, iloa ja voimaa tehdä oikein. Niin paljon, että ajan kanssa oksa pystyy tuottamaan oikein makeita hedelmiä. Minkälaisia ne hedelmät ovat? Varmaankin vaikka sellaisia että rakastaa muita ihmisiä, auttaa heitä, kertoo Jeesuksesta…

Niin kuin ne naapurin papan kuivat köynnökset, on myös aika pelottava ajatus, että me emme olisi enää kiinni Jeesuksessa. Silloin oksat kuihtuisivat ja ne heitettäisiin pois. Siksi Jeesus kehottaa meitä pysymään hänessä kiinni. ”Ilman minua te ette saa aikaan mitään.” Aika selkeä homma. Kannattaa pysyä kiinni Jeesuksessa, silloin Taivaan Isän rakkauskin pysyy meissä. Se on myös tosi helpottavaa, että meidän ei tarvitse pinnistellä itsestämme niitä hyviä hedelmiä, vaan Jeesus antaa meille ne ihan lahjaksi, kun vain olemme hänessä kiinni. Suuria, makeita, kauniita rypäleitä, vihreitä, tummanpunaisia. Täynnä rakkautta, uskoa, toivoa.

 

Rukous:

Kiitos Jumala, että vaikka olet äärettömään suuri, niin haluat olla meitä lähellä. Kiitos että kerran tulit pieneksi ja synnyit ihmiseksi tähän maailmaan, että me voisimme oppia tuntemaan sinut. Aamen.

 

Päivän kysymys:

Millaisia hyviä asioita voisin tehdä enemmän? Tai mitä Jumala haluaisi minun tekevän? Koita miettiä yksi tai kaksi vaikka ihan pientä, arkista asiaa.

 

Toiminnallinen idea:

Leikkikää ”seuraa johtajaa” -leikkiä. Lisätkää myös, että johtaja näyttää mallia hyvistä teoista ja hellyydestä muita kohtaan.

 

Kirjoittaja: Asako Palmu

Share This