Donkin sunnuntaipyhäkoulu (31.5.2020)

26.5.2020

31.5.2020 Donkin sunnuntaipyhäkoulu

Helluntaipäivä: Pyhän Hengen vuodattaminen 
Kohderyhmä: lapset, junnut, perheet

 

Evankeliumiteksti
Joh. 14:15–21

”Jos te rakastatte minua, te noudatatte minun käskyjäni. Minä käännyn Isän puoleen, ja hän antaa teille toisen puolustajan, joka on kanssanne ikuisesti. Tämä puolustaja on Totuuden Henki. Maailma ei voi Henkeä saada, sillä maailma ei näe eikä tunne häntä. Mutta te tunnette hänet, sillä hän pysyy luonanne ja on teissä. ”En minä jätä teitä orvoiksi, vaan tulen luoksenne. Vielä vähän aikaa, eikä maailma enää näe minua, mutta te näette, sillä minä elän ja tekin tulette elämään. Sinä päivänä te ymmärrätte, että minä olen Isässäni ja että te olette minussa ja minä teissä. Joka on ottanut vastaan minun käskyni ja noudattaa niitä, se rakastaa minua. Ja minun Isäni rakastaa sitä, joka rakastaa minua, ja häntä minäkin rakastan ja ilmaisen hänelle itseni.”

 

Opetus

Kristillinen kirkko syntyi helluntaina. Jeesus puhuu tuosta tulevasta helluntaista opetuslapsille tässä evankeliumin kohdassa. Pyhä Henki ja kirkon syntyminen liittyy siis yhteen.
Ennen kuin Jeesus lähetti Pyhän Hengen maailmaan, Jeesus oli sitä ennen kuollut, noussut kuolleista ja ilmestynyt sitten opetuslapsille. Paavali kirjoittaa muutamia vuosia myöhemmin Raamatussa, että oli elossa vielä 500 ihmistä, joille Jeesus oli ilmestynyt kuolemansa jälkeen.
Ilmestymisten jälkeen Jeesus oli noussut taivaaseen Isä-jumalan luo. Opetuslapset oli aika hukassa Jeesuksen lähdettyä taivaaseen. He pelkäsivät, eivätkä oikein tienneet, mitä sitten pitäisi tehdä.
Muutamien päivien päästä tuli helluntai. Silloin tapahtui valtavia asioita: Opetuslapset tulivat täyteen riemua ja rauhaa. He alkoivat ylistää Jumalaa monenlaisilla kielillä, joita eivät itse osanneet puhua. Jerusalemissa oli tuolloin vieraita monista maista ja he ihmettelivät kuulevansa opetuslasten suusta jokainen omalla kielellään Jumalasta puhuttavan suuria asioita. Apostolien teoissa kerrotaan, että sinä päivänä 3000 ihmistä uskoivat Jeesukseen ja heidät kaikki kastettiin hänen opetuslapsikseen. Pyhä Henki antoi heille uskon, rauhan ja rakkauden.
Jeesus puhuu tuossa meidän evankeliumitekstissä Jeesuksen käskyistä ja rakkaudesta. Jeesus olikin sanonut aiemmin käskyistä, että rakkaus Jumalaa ja toisia ihmisiä kohtaan on Jumalan käskyjen noudattamista. Helluntain tapahtumissa me voimme huomata myös meidän elämämme kannalta tärkeä asia: Kun me pysymme uskossa Jeesukseen, hän itse Pyhän Hengen kautta vaikuttaa meissä rakkauden Jumalaa ja toisia ihmisiä kohtaan. Se on uskon ihmeellinen vaikutus.

 

Päivän kysymys

Millaista vaikutusta uskolla Jumalaan ja Jeesukseen voi olla sinun elämässäsi? Millaisia tunteita ja asioita usko voisi ihmisessä vaikuttaa?

 

Rukous

Jeesus, kiitos Pyhästä Hengestäsi! Vahvista Henkesi kautta meidän uskoamme sinuun. Kiitos, että sinuun luottamalla saamme luottaa siihen, että Pyhä Henkesi kasvattaa sinun rakkauttasi meissä ja toisissa ihmisissä. Aamen.

 

Toiminnallinen idea/leikki

Toisten rakastaminen ei ole aina helppoa. Varsinkaan silloin, kun joku on ollut inhottava sinua kohtaan. Jeesus voi muuttaa tilanteita omalla rakkaudellaan. Voisitko nyt hetken miettiä jotakin ihmistä, joka on ollut sinua kohtaan inhottava? Jeesus haluaa muuttaa myös tuota ihmistä rakkaudellaan. Jos haluat, voit lyhyesti rukoilla hänen puolestaan, esimerkiksi seuraavin sanoin: ”Jeesus, en ehkä haluaisi rukoilla sen ihmisen puolesta, mutta voisitko sinä auttaa häntä? Aamen.” Voit myös keksiä oman rukouksen.

 

Laulut

Virsikirja: Kosketa minua, Henki (125)
Viisikielinen: Tule, rauhan Henki (45), Oi, Jumalan Henki (52)

 

kirjoittaja: Markus Korri

Share This