Donkin sunnuntaipyhäkoulu (3.5.2020)

29.4.2020

3.5.2020 Donkin sunnuntaipyhäkoulu

Kohderyhmä: lapset, junnut ja perheet
Aihe: 3. sunnuntai pääsiäisestä
Jubilate
Jumalan kansan koti-ikävä
LITURGINEN VÄRI: valkoinen.

 

Evankeliumiteksti:

Joh. 17:11–17
»Minä en enää ole maailmassa, mutta he jäävät maailmaan, kun tulen luoksesi. Pyhä Isä, suojele heitä nimesi voimalla, sen nimen, jonka olet minulle antanut, jotta he olisivat yhtä, niin kuin me olemme yhtä. Kun olin heidän kanssaan, suojelin heitä nimesi voimalla, sen nimen, jonka olet minulle antanut. Minä varjelin heidät, eikä yksikään heistä joutunut hukkaan, paitsi se, jonka täytyi joutua kadotukseen, jotta kirjoitus kävisi toteen. »Nyt minä tulen sinun luoksesi. Puhun tämän, kun vielä olen maailmassa, jotta minun iloni täyttäisi heidät. Minä olen ilmoittanut heille sanasi, ja he ovat saaneet osakseen maailman vihan, koska eivät kuulu maailmaan, niin kuin en minäkään kuulu. En kuitenkaan pyydä, että ottaisit heidät pois maailmasta, vaan että varjelisit heidät pahalta. He eivät kuulu maailmaan, niin kuin en minäkään kuulu. Pyhitä heidät totuudellasi. Sinun sanasi on totuus.

 

Opetus:

Kiirastorstain yönä Jeesus tiesi, että hänet vangittaisiin pian. Siksi hän halusi pitää opetuslapsille puheen, jossa hän kertoi vielä tärkeitä asioita ja ohjeita. Jeesus halusi, että opetuslapset olisivat valmiina siihen, että hän ei ollutkaan enää heidän kanssaan, niin kuin aiemmin. Puheen jälkeen Jeesus rukoili vielä kaikkien hänen seuraajiensa puolesta. Siis myös nykypäivän kristittyjen puolesta!
Jeesus oli kahden vuoden ajan kulkenut opetuslasten kanssa. Hän oli opettanut heitä ja kertonut heille reitistä taivaan kotiin. Kristityn oikea koti on taivaassa, täällä olemme vain tekemässä matkaa kotiin. Mutta kuinka opetuslapset löytäisivät enää perille, jos Jeesus ei olisikaan heidän kanssaan näyttämässä heille oikeaa suuntaa? Kuinka me voimme löytää perille, kun Jeesus ei ole opettamassa meitä kädestä pitäen?
Vaikka Jeesus ei ole täällä näkyvästi kertomassa meille totuutta, Jeesus itsekin sanoi, että Jumalan sana on totuus. Me voimme lukea Jumalan sanaa Raamatusta. Raamattu näyttää meille oikean tien taivaaseen. Raamattu kertoo, että uskomalla Jeesukseen ja pyytämällä häneltä syntejä anteeksi, pääsee taivaaseen. Ja koska Jumalan sana on totuus, on matkaohjeemme yhtä varma, kuin opetuslapsilla, jotka saivat kuulla tiestä taivaaseen Jeesuksen omasta suusta.
Mutta mitä Jeesus tarkoittaa maailman vihalla? Jeesuksen ylösnousemuksen jälkeen opetuslapset joutuivat nopeasti huomaamaan, etteivät kaikki pitäneet siitä, että he halusivat seurata Jeesusta. Opetuslapset joutuivat kohtaamaan vainoa. Heitä laitettiin vankilaan, ajettiin pois kaupungeista ja osa heistä sai surmansa sen tähden, että he halusivat seurata Jeesusta ja kertoa taivaan tiestä myös muille.
Myös tänäkin päivänä moni kristitty maailmalla joutuu vaikeuksiin, koska haluaa seurata Jeesusta. Vaikka meillä täällä Suomessa on turvallista seurata Jeesusta, voimme mekin rukoilla niiden puolesta, joita vainotaan. Halki historian kristityt ovat vaikeissa tilanteissa löytäneet avun ja lohdutuksen rukouksesta ja Jumalan sanasta, Raamatusta. Vaikka tilanne tuntuisi kuinka tukalalta tahansa, saamme luottaa siihen, että Jumalalla on lopulta kaikki valta. Ja kun lopulta pääsemme perille taivaan kotiin, ei mitään pahaa enää ole.

 

Päivän kysymys:

Mitä hyvää voit tehdä niille kristityille, joita vainotaan?

 

Rukous:

Kiitos Jeesus, siitä että saamme lukea Raamattua ja että olet antanut sen meille ohjeeksi. Siunaa kaikkia kristittyjä ympäri maailmaa ja ole erityisesti niiden kanssa, joita vainotaan. Aamen.

 

Toimintaidea:

Raamattu on kuin aarrekartta taivaaseen. Minkälaisen aarrekartan piirtäisit kodistasi? Minkälaisen aarteen piilottaisit? Anna jonkun toisen etsiä piilottamasi aarre tekemäsi kartan avulla.

 

Laulut:

Virsi: 498
Viisikielinen: Jippii (363)

 

kirjoittaja: Aleksi Soininen

Share This