Donkin sunnuntaipyhäkoulu (26.4.2020)

22.4.2020

26.4.2020 (2. sunnuntai pääsiäisestä (Misericordia Domini) ) Donkin sunnuntaipyhäkoulu

Kohde: Lapset, junnut ja perheet

Aihe: Hyvä paimen

 

Evankeliumiteksti:

Johanneksen evankeliumi 21: 15-19

Kun he olivat syöneet, Jeesus sanoi Simon Pietarille: ”Simon, Johanneksen poika, rakastatko sinä minua enemmän kuin nämä toiset?” ”Rakastan, Herra”, Pietari vastasi, ”sinä tiedät, että olet minulle rakas.” Jeesus sanoi: ”Ruoki minun karitsoitani.” Sitten hän kysyi toistamiseen: ”Simon, Johanneksen poika, rakastatko minua?” ”Rakastan, Herra”, Pietari vastasi, ”sinä tiedät, että olet minulle rakas.” Jeesus sanoi: ”Kaitse minun lampaitani.” Vielä kolmannen kerran Jeesus kysyi: ”Simon, Johanneksen poika, olenko minä sinulle rakas?” Pietari tuli surulliseksi siitä, että Jeesus kolmannen kerran kysyi häneltä: ”Olenko minä sinulle rakas?”, ja hän vastasi: ”Herra, sinä tiedät kaiken. Sinä tiedät, että olet minulle rakas.” Jeesus sanoi: ”Ruoki minun lampaitani. Totisesti, totisesti: Kun olit nuori, sinä sidoit itse vyösi ja menit minne tahdoit. Mutta kun tulet vanhaksi, sinä ojennat kätesi ja sinut vyöttää toinen, joka vie sinut minne et tahdo.”
Näin Jeesus ilmaisi, millaisella kuolemalla Pietari oli kirkastava Jumalaa. Sitten hän sanoi: ”Seuraa minua.”

 

Opetus:

Tämän sunnuntain aihe on Hyvä Paimen. Olet ehkä kuullut Raamatun kertomuksia, joissa Jeesus kertoo, millainen on hyvä paimen. Jeesus kertoi esimerkiksi, että hyvä paimen on sellainen, joka pitää huolen siitä, että kaikki lampaat ovat tallessa. Jos joku lampaista katoaa, hyvä paimen varmistaa, että muut lauman lampaat ovat turvassa ja lähtee sitten etsimään sitä yhtä kadonnutta eikä lepää ennen kuin on kadonneen lampaansa löytänyt. Jeesus kertoi myös, että hyvä paimen on valmis vaikka uhraamaan oman henkensä, jotta lampaat pysyisivät turvassa.
Kertoessaan näitä kertomuksia, Jeesus ei halunnut vain antaa ohjeita paimenille vaan Jeesus sanoi, että hän itse on kuin tuo hyvä paimen ja me ihmiset olemme hänen lampaitaan. Niin kuin hyvä paimen on valmis puolustamaan lampaitaan vaikka henkensä uhalla, Jeesuskin oli valmis kuolemaan meidän puolestamme. Meidän ihmisten suurin vaara on se, että elämme ilman Jumalaa. Kun Jeesus kuoli, hän kärsi sen rangaistuksen, joka olisi kuulunut meille ihmisille meidän synneistämme eli pahoista teoistamme, rumista puheistamme ja ilkeistä ajatuksistamme. Koska meidän syntiemme rangaistus on jo kärsitty, Jumala antaa kaikki syntimme anteeksi, kun sitä häneltä pyydämme. Kun olemme saaneet syntimme anteeksi, ei ole mitään mikä erottaisi meidät Isä Jumalasta ja saamme olla hänen lapsiaan.
Niin kuin hyvä paimen etsii kadonnutta lammasta, Jeesuskin ”etsii” ihmisiä, jotka eivät vielä usko häneen. Nykyään Jeesus etsii niitä ihmisiä meidän jo häneen uskovien avulla. Hän on antanut meille tehtäväksi kertoa kaikille maailman ihmisille, että on olemassa Jumala, joka rakastaa jokaista ihmistä ja haluaa antaa kaikki synnit anteeksi ja viedä heidät kerran taivaan kotiin.
Joskus paimenet joutuvat johdattamaan laumansa vaikeisiin ja synkkiinkin paikkoihin, mutta sielläkään paimen ei jätä lampaitaan yksin. Kun Jeesus on hyvä paimenemme saamme luottaa ja turvautua häneen joka päivä elämässämme, silloinkin kun meille tapahtuu jotain pelottavaa tai muuten kurjaa. Ihan niin kuin hyvä paimen on lampaidensa kassa pelottavissa paikoissa, niin Jeesus on meidän kanssamme aina, hyvinä ja huonoina päivinä!

 

Rukous:

Kiitos Jeesus siitä, että sinä olet meidän hyvä paimenemme. Pidä sinä meistä huolta, johdata meidät turvallisesti perille taivaan kotiin. Kiitos siitä, että sinä olet kanssamme joka päivä.

 

Toimintaidea:

Leikitään kadonnutta lammasta: Pyhäkoulunpitäjä tuo mukanaan lammaspehmolelun tai muun lammashahmon (Duplo-lammas, piirretty lammas…), joka piilotetaan ainakin kerran jokaista pyhäkoululaista varten etsittäväksi pyhäkoulutilaan.

 

Laulut:

Virsi: Nyt kulkee halki korpimaan (498), Jumalan kämmenellä (499)
Viisikielinen: Hyvä Paimen rakastaa (366)

 

Kirjoittaja: Laura Järvinen

Share This