Donkin sunnuntaipyhäkoulu (17.11.2019)

14.11.2019

Aihe: Valvomisen sunnuntai

Evankeliumiteksti:
Matt.25: 1-13
Jeesus puhui tämän vertauksen:
”Silloin taivasten valtakunta on oleva tällainen. Oli kymmenen morsiusneitoa, jotka ottivat lamppunsa ja lähtivät sulhasta vastaan. Viisi heistä oli tyhmää ja viisi viisasta. Tyhmät ottivat lamppunsa mutta eivät varanneet mukaansa öljyä. Viisaat sitä vastoin ottivat lampun lisäksi mukaansa öljyastian. Kun sulhanen viipyi, heitä kaikkia alkoi väsyttää ja he nukahtivat. Mutta keskellä yötä kuului huuto: ’Ylkä tulee! Menkää häntä vastaan!’ Silloin kaikki morsiusneidot heräsivät ja panivat lamppunsa kuntoon. Tyhmät sanoivat viisaille: ’Antakaa meille vähän öljyä, meidän lamppumme sammuvat.’ Mutta viisaat vastasivat: ’Emme me voi, ei se riitä meille kaikille. Menkää ostamaan kauppiailta.’ Mutta kun he olivat ostamassa öljyä, sulhanen tuli. Ne, jotka olivat valmiit, menivät hänen kanssaan häätaloon, ja ovi suljettiin. Jonkin ajan kuluttua toisetkin saapuivat sinne ja huusivat: ’Herra, Herra, avaa meille!’ Mutta hän vastasi: ’Totisesti, minä en tunne teitä.’
Valvokaa siis, sillä te ette tiedä päivää ettekä hetkeä.”

Opetus
Jeesus aloittaa tämän kohdan näin ”Silloin taivasten valtakunta on oleva tällainen.” Hän kertoo morsiusneidoista; viisaista morsiusneidoista, jotka varautuivat hyvin tulevaan. Joukossa oli myös tyhmiä, jotka eivät ajatelleet asioita pidemmälle, eivätkä varanneet lamppuihinsa mukaansa riittävästi öljyä. Huonostihan siinä kävi. Hääjuhlassa morsiusneitojen tärkeä tehtävä oli valaista sulhasen saapuminen. Se oli kunnia tehtävä ja se oli hoidettava hyvin. Tyhmät neidot eivät näin tehneet, eivätkä olleet valmiit sulhasen tullessa. Näin ovi hääjuhlaan heidän kohdallaan sulkeutui.

Raamatussa kerrotaan siitä, kuinka Jeesus on tulossa toisen kerran takaisin maanpäälle. Hän tulee hakemaan omansa eli Jeesukseen uskovat Taivaan kotiin. Tätä hetkeä milloin Jeesus tulee takaisin ei kuitenkaan kerrota. Kehotetaan odottamaan ja valvomaan. Uskomaan Jeesukseen ja pitämään katseensa hänessä. Valvominen tarkoittaa käytännössä Raamatun lukemista, rukoilemista ja kristittyjen yhteyden vaalimista. Niin, ettemme unohda Jeesuksen lupauksia meille. Se on myös varustautumista tulevaan.

Tämän tekstin sulhanen on kuin Jeesus, joka saapuu maan päälle. Olemmeko silloin valmiit? Hän tulee meitä varten. Odotammeko me häntä? Tämä kohta kehoittaa odottamaan ja valvomaan, sillä te ette tiedä päivää, ettekä hetkeä milloin hän saapuu. Tärkein on siis vaalia sydämen yhteyttä Jeesukseen. Meidän Vapahtajaamme, joka rakkaudessaan meitä hoitaa ja armahtaa.

Rukous:
Herra auta meitä pysymään valveilla. Raamatun lukeminen tai rukoileminen voi meiltä helposti unohtua. Anna meidän sydämeen halu viettää aikaa kanssasi. kiitos, että sinä valvot meidän kanssamme ja armossasi meitä ohjaat.

Toiminta idea:
Ottakaa vanhoja kristillisiä lehtiä. Tehkää yhdessä huoneentauluja, jotka muistuttavat meitä Jeesuksesta ja valvomisesta. Mieti hetken, miten sinä valvot? Jokainen voi vastata vuorollaan.

Laulut
Lastenvirsi: 490 Mä silmät luon ylös taivaaseen
Lastenvirsi: 498 Nyt kulkee halki korpimaan

Kuva: http://www.freebibleimages.org/photos/lumo-10-bridesmaids/

Share This